Fegyverkísérlet

2020.03.09. 05:42

Észak-Korea ismét rakétákat lőtt ki a Japán-tenger irányában

A dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea három azonosítatlan rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányában hétfőn, egy héttel azután, hogy két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétával végzett hasonló fegyverkísérletet.

A rakétákat északkeleti irányban indították a kommunista ország keleti partvidékén lévő Szondok katonai gyakorlótérről

adta hírül rövid közleményében a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. Más részletek, például a lövedék típusára, hatótávolságára és röppályájának magasságára vonatkozóan egyelőre nem ismeretesek.

Hadseregünk figyelemmel követi a helyzetet, arra az esetre, ha újabb indítások történnének, és fenntartja a megfelelő készültséget

fűzte hozzá a vezérkari közlemény.

A szondoki gyakorlótér az a létesítmény, ahonnan Észak-Korea tavaly augusztusban végrehajtotta szuper nagy rakéta-sorozatvetőjének első ismert tesztjét.

A phenjani kommunista rezsim tavaly 13 alkalommal hajtott végre kísérleti rakétaindítást, miközben a nukleáris fegyvereinek leszereléséről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásai megrekedtek.

Múlt hétfőn a kommunista ország két rakétát indított szuper nagy rakéta-sorozatvetőjéből a fegyverkísérleteiben beállt három hónapos szünetet követően.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség beszámolója szerint

Phenjan most is ezt a fegyvert tesztelte, feltehetően annak érdekében, hogy sikerüljön lerövidíteni az indítási időközöket.

A hétfői fegyverkísérletre alig öt nappal azután kerítettek sort, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy személyes hangvételű levelet küldött Mun Dzse In dél-koreai elnöknek, jó egészséget kívánva neki és más déli vezetőknek az új koronavírus-járvány tömeges elterjedése közepette.

Az egymással ellenséges két Korea viszonyában meglepetést keltett egy ilyen békülékeny gesztus, miután Kim Dzsong Un húga, Kim Jo Dzsong előző nap olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben Mun hivatalát gengszter típusúnak és esztelennek minősítette, amiért panaszkodott Phenjan elmúlt időszakban végrehajtott rakétakísérletei miatt.

Újévi üzenetében Phenjan kilátásba helyezte, hogy a közeli jövőben előáll majd egy új hadászati fegyverrel.

Szakértők szerint ez vagy egy új típusú interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), vagy egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) lehet írta a dél-koreai hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!