Egészségügy

2021.07.20. 16:29

Európában egyedülálló onkológiai hálózat alakult ki Magyarországon

Magyarországon az elmúlt években Európában egyedülálló onkológiai hálózat alakult ki – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden a Debreceni Egyetemen (DE), amikor átadták az onkoradiológiai klinika új épületét.

Kásler Miklós a magyarországi onkológiai ellátás történetének felidézése után azt mondta, mára kialakult a nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált országos intézet, létrejött négy regionális centrum, amelynek része a Debreceni Egyetem, és a salgótarjáni centrum fejlesztésének befejezésével minden megyében működik megyei onkológiai centrum. Ezzel kiépült a teljes hazai hálózat – tette hozzá.

A miniszter erre alapozva kezdeményezte korábban, hogy ne csak az egyes intézményeket akkreditálják Európában, hanem egységesen az egész ellátórendszert.

Szólt arról, hogy Magyarország – 21 ország részvételével – létrehozta a közép- és a kelet-európai onkológiai akadémiát, és ez páratlan lehetőséget kínál arra, hogy homogén rendszer, partnerség alakuljon ki az európai akadémia és a régió között.

A Debreceni Egyetem ennek a rendszernek szerves része – tette hozzá Kásler Miklós, megjegyezve, hogy az intézmény az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 36 pályázatán 25 milliárd forintot nyert el fejlesztésekre, amelyeknek még nincs vége. Olyan sugárterápiás ambulanciát alakítanak ki, amely a két korszerű lineáris gyorsítóval 3D besugárzásra alkalmas – fűzte hozzá.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora arról beszélt, hogy a korszerű infrastruktúra, a jó onkológusok, radiológusok, sebészek mellett a tudományos szellemiség a legfontosabb ezen az ellátási területen, amelynek kialakításában sokat köszönhetnek Kásler Miklós miniszternek.

Bács Zoltán egyetemi kancellár a több mint kétmilliárdos beruházás átadásán emlékeztetett, hogy a daganatos betegek kezelését a legmodernebb körülmények között lehetővé tévő beruházás első üteme 2013-14-ben kezdődött, akkor készült el az épület, amelynek teljes befejezéséről 2018-ban döntöttek. A kancellár jelezte: további pályázati forrásokból bővítik a berendezéseket, hogy a regionális centrum „szerepnek” maradéktalanul meg tudjanak felelni.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint példaértékű és országosan egyedülálló, ahogy a Debreceni Egyetem a forrásbővítés terén az üzleti szférával való együttműködésben is eredményes.

Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke azt emelte ki, hogy az onkoradiológiai klinika új, 3400 négyzetméteres épülete lehetőséget ad az eddig szétszórtan működő onkológiai egységek összevonására.

Az intézetben évente mintegy kétezer új daganatos járó-, illetve fekvőbeteget kezelnek. A klinika a legmagasabb progresszivitási szinten az országos ellátási feladatok mellett mintegy egymillió lakos sugárterápiás ellátásáért felel, hiszen Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részének ellátása is az intézmény feladata – hangzott el az átadáskor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!