Terrorizmus

2018.01.25. 06:45

Expedícióval emlékeztek a 2012-es etiópiai merénylet magyar áldozataira

Expedícióval tisztelegtek geográfusok a 2012-es etiópiai merénylet magyar áldozatai, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás és Szabad Gábor emléke előtt – adott ki tájékoztatást a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

Az út legfontosabb célja az volt, hogy emléktáblát helyezzenek el a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén, Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében.

A geográfusok a vulkánnál tett éjszakai túrájuk alkalmával a kráter peremén állva tanulmányozták a Föld egyik legnagyobb lávatavának látványos lávafolyásait, kisebb kitöréseit. Egyedülálló fénykép- és videodokumentációt sikerült készíteniük a jelenleg nagyon aktív vulkán működéséről.

Az emlékexpedíció emellett felkereste a 2012-es tragikus végű tanulmányút legfontosabb állomásait.

Az emlékexpedíció résztvevői: Szilassi Péter geográfus, Gruber László földrajz-történelem szakos tanár, egyetemi mesteroktató, Novák Kovács Zsolt földrajz-történelem szakos tanár, valamint Bodor Tibor biológia-földrajz szakos tanár. Forrás: www.sci.u-szeged.hu

Az expedíció tagjai Addisz-Abebában az Afrika-kutató Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző, magyar nyelvű emléktáblát is átadtak a magyar nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később intézkednek.

A Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére elhelyezett tábla. Forrás: www.sci.u-szeged.hu

A szegedi kutatókból álló turistacsoportot – másokkal együtt – 2012. január 17-én érte támadás az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben életét vesztette az 53 esztendős Fábián Tamás szegedi geográfus, a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor, valamint két német és egy osztrák állampolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!