semmi sem drága?

2018.04.03. 09:24

Ezentúl tilos a gyerekházasság Svédországban

A kormányzó baloldal nem támogatta a törvényt.

A young actress plays the role of Giorgia, 10, forced to marry Paolo, 47, during a happening organised by Amnesty International to denounce child marriage, on October 27, 2016 in Rome.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: GABRIEL BOUYS

A svéd parlament a kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párttal szembemenve megszavazott egy olyan törvényt, amelynek értelmében a jövőben nem fogják elismerni a más államokban kötött gyerekházasságokat.

Az eddigi jogszabályok szerint bár tilos volt a skandináv országban a kiskorúak házassága, a gyakorlatban a svéd hatóságok mégis elismerték a muszlim államokban kötött ilyen frigyeket – írja a Breitbart című lapra hivatkozva az origo.hu.

Annak érdekében, hogy még több iszlám vallású bevándorló szavazzon majd a szociáldemokratákra – miután állampolgárságot kaptak – a poligámiát is elnézték a migránsoknak, így Svédországban akár négy feleséget is lehetett tartani.

A helyi hatóságok 150 ilyen esetet ismernek, de a valóságban jóval több lehet ennél.

Robert Hannah, a centrista Liberális Párt képviselője a Twitteren fejezte ki felháborodását, mivel a baloldal nem támogatta a gyerekházasság intézményének az eltörlését.

Tavaly februárban egy 13 éves szír bevándorló lány feljelentést tett, mert megerőszakolta őt a 26 éves férje.

A svéd bíróság azért nem foglakozott az üggyel, mert a szexuális bűncselekményre Szíriában került sor.

Októberben a helyi hatóságok engedélyezték egy 14 éves migráns lány és egy 25 éves férfi házasságát. A pár néhány hónapig élt együtt, utána a lány feljelentést tett nemi erőszakért.

Ez a téma a 2015-ös migránshullám óta része a svéd közbeszédnek. Ezzel kapcsolatosan már több botrány is volt az országban, amelyekben kivétel nélkül a baloldal és a helyi hatóságok a muszlim bevándorlók oldalára állt.

Jó okuk volt ezt tenni, mivel szeptemberben parlamenti választások lesznek Svédországban és

a baloldal csak a muszlimok szavazataival győzhet ismét, ahogy az 2014-ben is történt.

Azóta a szociáldemokrata-zöld kisebbségi kormánykoalíció irányítja a Svéd Királyságot, és ha a migránsokon múlik, akkor fél év múlva sem lesz változás.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!