erődemonstráció

2019.03.22. 06:15

Felbukkant egy amerikai atombombázó a Balti-tenger felett (videó)

A repülőt két orosz gép elfogta, a Kreml feszültségkeltéssel vádolta meg Washingtont.

Egy B-52-es amerikai, atomfegyver hordozására is alkalmas nehézbombázót fogott el két orosz Szu-27-es harci repülő a Balti-tenger semleges vizei felett, mivel az orosz radarrendszerek szerint az amerikai gép az orosz határ irányába repült – közölte az orosz védelmi tárca. Az incidensről felvétel is készült:

Tájékoztatása szerint több nehézbombázó jelent meg a Balti-tenger felett, de csak annak az elfogását rendelték el, amely – az orosz álláspont szerint – Oroszország határai irányába repült. Az orosz harci repülők visszatértek támaszpontjukra, miután a szóban forgó B-52-es irányt változtatott. A védelmi minisztérium nem közölte, hogy az incidens mikor történt.

A Kreml feszültségkeltéssel vádolta meg Washingtont. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az esettel kapcsolatban közölte: csak annyit tud mondani, hogy ezzel a lépéssel az Egyesült Államok nem járult hozzá az Oroszországgal szomszédos térség biztonságához és stabilitásához.

„Ellenkezőleg, további feszültségeket gerjesztett”

– fejtette ki.

Orosz sajtójelentések szerint a B-52-est a Kalinyingrádi és Leningrádi területek közelében észlelték. Az RBK hírportál jelentése szerint a Nagy-Britanniából kiinduló nehézbombázó kevesebb mint 200 kilométerre volt Szentpétervártól.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: az ilyen típusú repülések célja az erődemonstráció, a reagálási idő ellenőrzése, illetve a megfélemlítés és az elrettentés.

Oroszország is gyakran hajt végre ilyen repüléseket, saját, ugyancsak atomfegyver hordozására is alkalmas bombázóit küldi hasonló missziókra, és a NATO harci repülők rendre el is fogják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!