rendkívüli időjárás

2021.02.14. 13:41

Fennakadást okozott a moszkvai repülőtereken az erős havazás

Vasárnapra a hóréteg vastagsága eléri az 59 centimétert, ami egy centiméterrel marad el a 142 éve tartó moszkvai rendszeres meteorológiai megfigyelések abszolút rekordjától.

Több mint 85 repülőjáratot tartóztatott fel Moszkva repülőterein a harmadik napja tartó erős havazás.

Domogyedovóban 67, Seremetyjevóban 13, Vnukovóban pedig öt járat késik, egyet pedig töröltek. A repterek megromlott időjárási viszonyok ellenére is fogadják és indítják az utasszállítókat.

Vasárnapra a hóréteg vastagsága eléri az 59 centimétert, ami egy centiméterrel marad el a 142 éve tartó moszkvai rendszeres meteorológiai megfigyelések abszolút rekordjától. A reggeli adatok szerint az elmúlt két nap alatt 30 milliméter csapadék esett, ami a februári átlag 85 százaléka.

Hasonló erős havazás Pjotr Birjukov moszkvai polgármester-helyettes szerint 2012-2013 és 2017-2018 telén volt, amikor két nap alatt 40 centiméter esett. A tisztségviselő azt mondta, a főváros hótól való megtisztításához öt napra van szükség.

A munkálatokban mintegy 70 ezer ember és 14 ezer hóeltakarító jármű vesz részt. Korábban Szergej Szobjanyin úgy vélekedett, hogy három nap is elég lesz.

A Moszkva körüli körgyűrűn 40 melegedőt nyitottak a gépkocsivezetők számára.

A havazás péntekre virradóra kezdődött, és az aznap hullott 9 milliméteres csapadékmennyiség megdöntötte az 1973-ban felállított február 12-i, 7 milliméteres napi rekordot.

A hóesés az előrejelzés szerint vasárnap este áll el. Becslések szerint a három nap után addigra 25-35 centiméterrel növekedhet a hóréteg vastagsága. Ezt követően a jelenlegi mínusz 13-15 fokról erős lehűlés várható, amely keddre virradóra elérheti a mínusz 23-25 fokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!