50. évforduló

2019.07.21. 17:01

Ferenc pápa: rendkívüli álmot valósított meg az első holdra szállás

Rendkívüli álomnak nevezte az első holdra szállást Ferenc pápa az esemény 50. évfordulója alkalmából a Szent Péter-téren vasárnap elmondott beszédében.

Pope Francis addresses the crowd from the window of the apostolic palace overlooking Saint Peter's square in the Vatican during his Sunday Angelus prayer on July 21, 2019. (Photo by Tiziana FABI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tiziana Fabi

A katolikus egyházfő szorgalmazta, hogy az emberiségnek az akkori nagy előrelépése „ma is a közös fejlődés iránti vágyat élessze még nagyobb célok felé, mint a gyengéknek biztosított nagyobb méltóság, több igazság a népeknek, több jövő közös otthonunk”, a Föld számára.

A Vatican Insider vatikáni hírportál visszaemlékezése szerint az 1969. július 20. és 21. közötti éjszakán az akkori egyházfő, VI. Pál a Rómához közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciáján az olasz televízió egyenes közvetítésében követte a holdra szállást.

Azon az éjszakán a pápa rövid közleményben áldását adta az űrhajósokra. Ezt megelőzően 1969 májusában – a tervezett holdra szállás bejelentésekor – VI. Pál külön beszédet mondott az expedícióról: kijelentette, csodálni kell, mennyi mindent tud és mennyi mindenre képes az ember.

„A hatékonyság azonban mindig az ember javát szolgálja? Jobbá és emberségesebbé teszi az embert?”

- tette fel a kérdést a pápa, amelyre azt válaszolta, hogy

„minden az ember szívétől függ”.

1969 októberében VI. Pál fogadta az amerikai űrhajósokat a Vatikánban. Ajándékként az egyházfő az üstökös útját követő három királyok kis kerámiaszobrát adta át az asztronautáknak.

Borítókép: Ferenc pápa beszédét mondja a holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a vatikáni szent Péter téren, a pápai palota ablakában 2019. július 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!