Migráció

2017.07.26. 16:41

Fidesz: harcoljon tovább a kormány a kvóta ellen!

A Fidesz továbbra is kéri a kormányt, harcoljon a kvótaperben azért, hogy a kötelező kvótát ne lehessen bírósági úton sem rákényszeríteni Magyarországra – közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus arra reagált, hogy Yves Bot, az Európai Bíróság főtanácsnoka a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta állásfoglalásában a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben. Gulyás Gergely közölte, az ügyet nem tekintik lezártnak, bíznak abban, hogy a bíróság a főtanácsnoki indítvánnyal ellenkező döntést hoz. A főtanácsnok állásfoglalását ugyanis a Fidesz elfogadhatatlannak, a közösségi joggal, az uniós alapszerződésekkel ellentétesnek tartja. A politikus eljárási hibának nevezte, hogy a kvótadöntés az Európai Tanácsot megkerülve született, tartalmilag pedig azt hozta fel ellene, hogy olyan területen hoz döntést – a migráció ügyében -, amelyben a nemzeti jog az irányadó.

Csak a magyar választók jogosultak dönteni arról, hogy kikkel akarnak együtt élni az országban – jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki felhívta a figyelmet a kvótadöntés alkalmazhatatlanságára is, amit azzal magyarázott, hogy több mint 22 hónap telt el a 120 ezer ember elosztására rendelkezésre álló 24 hónapból, és ez alatt mintegy 20 százalékát sikerült elosztani az Olaszországból és Görögországból áthelyezendő embereknek, vagyis a kvótadöntést támogató államok sem teljesítették kötelezettségüket.

Ráadásul – tette hozzá – az áthelyezettek 90 százaléka sem ott él már, ahová áthelyezték. Ezért az Európai Bizottságnak inkább „abban kellene kiélnie ebben a nyári melegben” az aktivitását, hogyan tud javaslatot tenni a kvótadöntés visszavonására – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!