Pengeváltás

2017.08.09. 12:50

Fidesz: míg a kormánypártok tisztelik az időseket, a Jobbik csak sértegeti őket 

Míg a Fidesz-KDNP és a kormány a nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülésével fejezi ki tiszteletét az idősek iránt, addig a Jobbiktól és elnökétől, Vona Gábortól csak tiszteletlenséget, sértegetést kapnak – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

Nyitrai Zsolt szerint Vona Gábor írásban és szóban tett nyilatkozatai azt tükrözik, hogy a Jobbik elnöke nem veszi emberszámba a több mint kétmillió nyugdíjast. Felidézte: Vona Gábort a többi között az Idősek Tanácsa, valamint a Nyugdíjasok Szociális Fóruma is bocsánatkérésre szólította fel, a Jobbik elnöke azonban nem tett ennek eleget. Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP 2010-ben szövetséget kötött a nyugdíjasokkal, amelynek lényege, hogy megvédik a nyugdíjak vásárlóértékét.

„Ez így is történt, 2010 óta 23 százalékos nyugdíjemelés valósult meg” – jelentette ki Nyitrai Zsolt, majd úgy folytatta: az időseket kedvezően érintette többek között az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése is, a rezsicsökkentés pedig átlagosan évi 100 ezer forintos megtakarítást jelent számukra.

Rámutatott: a jövő évi költségvetésben elsőként szerepel a nyugdíjprémium intézménye, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági növekedésből – ha az meghaladja a 3,5 százalékot – az idősek is részesülhessenek. Erre 32 milliárd forintot különít el a büdzsé. Hangsúlyozta: jó remények vannak arra, hogy ezt megkapják az érintettek.

Vona Gábor egy júliusi Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat „a politika manipulációjától”, két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: a nemzeti ünnepeken rendszeresen előfordul, hogy a „hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a 20. század minden traumáját”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!