Ostrom alatt áll Európa

2020.03.15. 08:06

Fizetne az EU a migránsoknak, hogy hazamenjenek

Akár 2000 eurót is fizetne az EU a görög táborokban lévő migránsoknak, hogy visszatérjenek anyaországukba. A lépésre azért került sor, mert a táborok már rendkívül túlzsúfoltak.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Európai Unió belügyi biztosa Ylva Johansson csütörtökön bejelentette, hogy

az unió hajlandó akár 2000 eurót (680 000 forint) fizetni a Görögországban lévő migránsoknak, hogy önkéntesen visszatérjenek szülőhazájukba.

A tervre azért van szükség a biztos szerint, mert a migránstáborokat a görög szigeteken eredetileg 6000 fő befogadására tervezték, azonban már 42 ezer bevándorlót próbálnak ott tartani és a körülmények borzalmassá váltak. Erre megoldásként az első 5000 önként jelentkezőnek a következő egy hónapban az EU kész 2000 eurót fizetni azért, hogy hazatérjenek. Ezt csak a január 1-je előtt érkezett migránsok kaphatják meg.

Johansson athéni sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy 1600 bevándorló gyereket terveznek szétosztani hét uniós országban, és hogy Németország egy lesz közülük. A biztos szerint ez egy jó kezdet és növeli majd a szolidaritást a görögökkel.

Borítókép: Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja egy Görögország és Törökország határán kialakult migrációs válsághelyzetről tartott brüsszeli sajtótájékoztatón 2020. március 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!