Ország-világ

2017.08.23. 20:11

Fogadta az egyiptomi elnök és a külügyminiszter is az amerikai küldöttséget

 A nap folyamán Számeh Sukri tárcavezető először lemondta találkozóját Kushnerrel, tiltakozásul az Egyiptom számára nyújtandó anyagi támogatás csökkentéséről szóló amerikai döntés ellen.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán fogadta Donald Trump amerikai elnök tanácsadóját, Jared Kushnert, mindössze órákkal azt követően, hogy az Egyesült Államok több millió dollárral csökkentette az országnak nyújtott támogatást. Az amerikai elnök vejét a korábbi bejelentése ellenére fogadta az észak-afrikai ország külügyminisztere is.

A nap folyamán Számeh Sukri tárcavezető először lemondta találkozóját Kushnerrel, tiltakozásul az Egyiptom számára nyújtandó anyagi támogatás csökkentéséről szóló amerikai döntés ellen. Később azonban fogadta az amerikai küldöttséget a kairói külügyminisztériumban, s részt vett a Szíszivel tartott tanácskozáson is.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint Sukri és Kushner a közel-keleti békefolyamatról egyeztetett, és a találkozón az egyiptomi diplomácia vezetője méltatta az Egyesült Államoknak az izraeliek és palesztinok közötti béketeremtésre irányuló erőfeszítéseit.

Kushner közel-keleti körútjának célja annak feltárása, miként lehet új lendületet vinni az izraeli-palesztin békefolyamatba, amely 2014-ben futott zátonyra. Az amerikai elnök tanácsadóját Jason Greenblatt diplomata és Dina Powell helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó kíséri.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint az Egyesült Államok közel 100 millió dollárral (25,7 milliárd forinttal) csökkenti az Egyiptom számára nyújtandó katonai és gazdasági támogatás mértékét, illetve az egyiptomi katonai célú tevékenységek finanszírozására fordítandó csaknem 200 millió dollárt tart vissza annak függvényében, hogy az egyiptomi hatóságok mekkora előrelépést tesznek az emberi jogok terén és a civil szervezeteket sújtó szigorításaik enyhítésében.

Az intézkedés váratlanul érte a Washingtonnal szoros kapcsolatot ápoló Kairót, hiszen Trump gyakran méltatta Szíszit kulcsfontosságú szövetségeseként a terrorellenes harcban.

Az egyiptomi külügyi tárca közleményében sajnálatát fejezte ki az amerikai döntés miatt, amelyet „a két országot évtizedek óta egymáshoz fűző viszony természete félreértésének” nevezett. Hozzátette: mindez negatívan befolyásolhatja a két ország stratégiai kapcsolatát.

Egyiptom évente több mint 1,5 milliárd dollárnyi katonai és gazdasági segélyt kap az Egyesült Államoktól. Az 1,3 milliárd dollárnyi katonai és 250 millió dollárnyi gazdasági támogatás még az 1979-ben kötött egyiptomi-izraeli békeszerződésre vezethető vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!