Katasztrófa

2018.12.24. 08:29

Már 281 halottja van az indonéz szökőárnak, a számuk egyre nő

A sérültek száma meghaladja az ezret, legalább ötvenhét ember tűnt el.

Carita, 2018. december 23. Hozzátartozó az elõzõ esti szökõár egyik halálos áldozatának azonosítása után az indonéziai Caritában 2018. december 23-án. A Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökõár következtében legalább 162 ember életét vesztette, 30 eltûnt és több mint 700 megsérült. MTI/AP/Fauzy Chaniago

Forrás: MTI/AP

Fotó: Fauzy Chaniago

A szökőár szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Az áldozatok száma kétszáznyolcvanegyre emelkedett, a sérültek száma meghaladja az ezret, és legalább ötvenhét embert tartanak nyilván eltűntként – közölte Sutopo Purwo Nugroho, a szigetország katasztrófavédelmének szóvivője hétfőn.

Nugroho egyúttal figyelmeztetett: az áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni.

Nugroho korábban azt közölte, hogy a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott – jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

Szakértők közölték: vélhetően azért nem adtak ki cunamiriasztást a hatóságok, mivel nem földmozgás váltotta ki a szökőárt, hanem vulkánkitörés, aminek az ereje elnyomhatta a földcsuszamlás „zaját”.

Joko Widodo, az ország államfő elismerte, a hatóságoknak nem volt lehetőségük arra, hogy időben figyelmeztessenek a szökőárra, amelynek a legutóbbi adatok szerint több mint 280 halálos áldozata van. Mint mondta

a szakértők között sincs egyetértés abban, hogy pontosan mi okozta a természeti katasztrófát, ezért tartózkodni kell attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjanak le a történtekből.

Hozzátette, a különböző, a vészfigyelmeztetések kiadásért felelős hatóságok azt az utasítást kapták, hogy a szökőárra figyelmeztető nemzeti rendszert felülvizsgálják, a meghibásodott elemeit pedig lecseréljék. Ez már a jövő év elején megtörténik majd

A természeti katasztrófa nyomán az ENSZ humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel az indonéziai kormánynak. „Különleges katasztrófaelhárító csapataink vannak a helyszínen, amelyek évek óta együttműködnek Indonéziával azért, hogy készen álljon az ilyen katasztrófákra” – mondta Genfben Herve Verhoosel, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.

Korábban felkerült a közösségi médiára egy videofelvétel, amelyen a Banten tartománybeli Tanjung Lesung városban a szökőár lesújt egy tengerparti koncert résztvevőire.

Egy áramszolgáltató vállalat mintegy 260 alkalmazottja és hozzátartozóik szórakoztak a parton, amikor a víztömeg elárasztotta a területet, és romba döntötte a színpadot és a többi építményt.

Az emberek rémülten próbáltak menekülni a felvételen. Csak ezen a helyen 33 ember vesztette életét, 13 pedig eltűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!