sikeres akció

2020.06.05. 23:05

Francia csapatok végeztek az al-Kaida észak-afrikai vezetőjével Maliban

Abdelmalek Drukdelt a francia hadsereg alakulatai helyi partnerek támogatásával ölték meg.

Francia csapatok végeztek Abdelmalek Drukdellel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai vezetőjével a Mali észak részén található Tessalit városának térségében – közölte Florence Parly francia védelmi miniszter Párizsban.

„Június 3-án a francia hadsereg alakulatai helyi partnerek támogatásával megölték Abdelmalek Drukdelt, az Iszlám Magreb al-Kaidájának (AQMI) emírjét és több bűntársát egy művelet során Észak-Maliban” – írta Parly Twitter-oldalán.

2014 óta Párizs mintegy 5100 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsák a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A Barkhane elődjét, a Serval hadműveletet Párizs a helyi iszlamisták Maliban 2012-ben végrehajtott államcsínyére válaszul indította el, azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!