Járvány

2020.10.24. 08:36

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma

A járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszti ki az éjszakai kijárási korlátozást.

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, miután az egészségügyi hatóságok az elmúlt 24 órában 42 032 új esetet tártak fel, ami újabb napi rekordnak számít – közölte péntek este a francia egészségügyi minisztérium. Emmanuel Macron államfő nem zárta ki az újbóli karantén lehetőségét.

A napi új esetszám ismét napról napra nő, már csütörtökön is meghaladta a 40 ezret, a járvány kezdete óta 1 millió 41 075 esetet tártak fel.

A Covid-19-betegségben csütörtök óta 298-an haltak meg, ami csaknem a duplája az előző napi adatnak. Ezzel 34 508-ra emelkedett a járvány kezdete óta elhunytak száma.

A pozitív tesztek aránya pénteken meghaladta a 15 százalékot, miközben szeptember elején még csak 4,5 százalék volt.

A jelenleg kórházban ápolt 15 ezer beteg közül csak pénteken 2091 fertőzöttet vettek fel. A súlyos betegek száma 2441.

A járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszti ki az éjszakai kijárási korlátozást, amelynek értelmében 21 óra és reggel 6 óra között lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. A franciák több mint kétharmadát, mintegy 46 millió lakost érint az intézkedés.

Emmanuel Macron egy pénteki kórházlátogatáson úgy vélte, hogy legalább jövő nyárig együtt kell élni a koronavírussal.

„A kérdés az, hogyan élünk együtt a vírussal addig. A jelenlegi helyzetben nincs más választásunk a napi új fertőzöttek számára tekintettel, minthogy megfékezzük a terjedést, azaz a minimumra csökkentjük társadalmi életünket, korlátozzuk a kapcsolatainkat” – mondta az elnök, aki szerint egyelőre „túl korai” megmondani, hogy szükség lesz-e ismét karanténintézkedésekre.

Az elsőként kilenc nagyvárosban egy héttel ezelőtt bevezetett éjszakai kijárási tilalom hatását a jövő hét közepén értékeli ki a kormány, és azután dönt a további esetleges korlátozásokról – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!