siker

2018.02.25. 15:50

Franciaországban két terrortámadást hiúsítottak meg január óta

Az egyiket egy nagy sportlétesítmény, a másikat pedig katonák ellen tervezték elkövetni - mondta vasárnap Gérard Collomb belügyminiszter.

„Január 1. óta két olyan merénylettervet hiúsítottunk meg, amelyek nem voltak még teljesen kidolgozva”

- nyilatkozta a tárcavezető az Europe1 kereskedelmi rádió és a CNews hírtelevízió közös műsorában.

Az egyik támadást az ország déli, a másikat pedig a nyugati részében akarták végrehajtani.

A merénylettervek miatt előállított gyanúsítottakat megfigyelés alatt tartották a hatóságok, és azóta mindketten börtönben vannak.

„Ezért (a megfigyelés miatt) tudtuk egyébként meghiúsítani (a terveket)”

- hangsúlyozta a miniszter, de azt nem árulta el, hol vették őrizetbe a gyanúsítottakat és pontosan hol tervezték a merényleteket.

Egy nyomozáshoz közel álló forrás azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy az egyik gyanúsított egy muzulmán hitre áttért francia állampolgár, aki megpróbált eljutni Szíriába, de azon is gondolkodott, hogy esetleg inkább Franciaországban lép akcióba egy sportlétesítmény ellen.

A másik támadást a fokozott terrorkészültség miatt járőröző katonák ellen akarta egy 33 éves férfi elkövetni, aki egy videóban esküt tett az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek. A dél-franciaországi Nimes közelében található otthonában a házkutatás során robbanószerkezet előállítására alkalmas eszközöket találtak a nyomozók – mondta a rendőrségi forrás.

A belügyminiszter az interjúban jelezte, hogy három mecsetet tartanak zárva az országban, a déli-franciaországi Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban, valamint a Párizshoz közeli Sartrouville-ban, mert a terrorizmust dicsőítették.

Hivatalos adatok szerint tavaly húsz terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban, és két támadást hajtottak végre az Iszlám Állam nevében, amelyekben hárman vesztették életüket. Az egyiket árpilis 20-án a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol egy fegyveres egy rendőrt lőtt le, a másikat október 1-jén a marseille-i főpályaudvaron, ahol két fiatal nőtt leszúrt egy iszlamista.

Laurent Nunez, a titkosszolgálatok vezetője szerint a terrorfenyegetettséget Franciaországban jelenleg olyan emberek okozzák, akiket a hatóságok meggátoltak abban, hogy elutazzanak Szíriába vagy Irakba harcolni az iszlamisták oldalán. Ők minden előjel nélkül akcióba léphetnek. A 2015 januárban elkövetett kettős párizsi iszlamista támadás óta 241-en vesztették életüket dzsihadista merényletekben Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!