Járvány

2020.04.23. 16:53

Görögországban május 4-ig meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

Csupán a földhivatalokat nyitják meg, és a bírósági irodákban indulhat újra a munka.

A görög kormány csütörtökön bejelentette, hogy május 4-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy hónapja bevezetett kijárási korlátozásokat.

Egyetlen területen enyhítenek csak az intézkedéseken a közeljövőben: hétfőn újranyitják a földhivatalokat, és újraindulhat a munka a bírósági irodákban is.

Az idősek magas lakosságon belüli aránya és az évek óta tartó pénzügyi válság következtében legyengült egészségügyi rendszer miatt Görögország – más európai országokhoz képest – korábban vezetett be korlátozásokat, amelyek eredetileg április 27-ig lettek volna érvényben.

Hivatalosan eddig 2400 koronavírus-fertőzöttet észleltek, és a járvánnyal összefüggésben 121 halálesetet jegyeztek fel.

A görög kormányszóvivő hétfőn azt közölte, hogy a kijárási korlátokat és a gazdasági életet megbénító intézkedéseket csak több fázisban, május és június folyamán lehet majd feloldani. Ezeknek a lépéseknek az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatását hétről hétre elemezni fogják.

Görögországban március 23. óta zárva vannak a nem élelmiszert árusító boltok, a múzeumok, a szállodák, a szórakozóhelyek, éttermek és kávézók. Csak az élelmiszerüzletek és a patikák tarthatnak nyitva.

Az emberek otthonaikat csak meghatározott okokból hagyhatják el, és ezt okmányokkal kell igazolniuk a hatóságok előtt. Magas összegű pénzbírsággal sújtják azokat, akik megszegik a korlátozásokat.

A görögök általában fegyelmezetten betartják az előírásokat, pedig múlt hét végén volt az ortodox húsvét, amikor az emberek hagyományosan útra kelnek. Idén a városokban csak a lakások erkélyein tudták együtt ünnepelni a görögök a húsvétot, a miséket is zárt ajtók mögött tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!