Ország-világ

2021.07.26. 21:09

Gulyás: a magyar konzervativizmust a nemzet, a család és a munka jelenti

A nemzet fogalma Magyarországon meghaladja az országhatárokat, kiterjed a kulturális és etnikai nemzetértelmezésre.

Debrecen, 2021. július 26. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter Andreas Rödder német történésznek, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzorának a Konzervatív 21.0 - a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyve bemutatóján, a német nyelvû pódiumbeszélgetésen Debrecenben 2021. július 26-án. A könyv a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában jelent meg. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar konzervativizmust a nemzet, a család és a munka kultúrájának fogalmai alkotják.

Gulyás Gergely hétfőn Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 – A polgári Németország programja című könyvének debreceni bemutatóján arról beszélt, hogy a konzervativizmus elmélete és a mindennapi gyakorlata Magyarországon a magyar kormányzati munkában találkozik.

A német nyelvű pódiumbeszélgetésen a miniszter a magyar kormányzat eddig elért eredményeiről szólva elmondta: Magyarországnak az elmúlt tíz évben a kedvezményes honosítás segítségével egymillió új állampolgára lett, így a nemzet fogalma Magyarországon meghaladja az országhatárokat, kiterjed a kulturális és etnikai nemzetértelmezésre.

Mint mondta, a magyar konzervatív politikához az alacsony mértékű munkanélküliség és az erős versenyképesség is hozzátartozik, az ezen a területen elért kormányzati eredmények közül az erős állami családtámogatási rendszert és az elmúlt tizenegy évben az országban létrehozott csaknem egymillió új munkahelyet emelte ki.

A német kormánypárt, a CDU tagjaként is tevékenykedő, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen oktató Andreas Rödder a konzervativizmus fogalmáról szólva közölte: a konzervatívok a mindennapi észérvekből indulnak ki, az ideológiáktól és a szélsőségektől való tartózkodást vallják, a társadalmat pedig fontosabbnak tartják az államnál.

Tapasztalatai szerint Németországban és Európában egyre inkább polarizálódik a közvélemény és aggodalomra adhat okot a jelenleg tapasztalható politikai kultúra.

Egyre inkább teret hódít a politikai beszédben egy baloldali, tekintélyelvű identitáspolitikai áramlat és egy ellenkezéssel feltöltött, jobboldali nacionalista irányvonal, az ezek között elhelyezkedő polgári közép pedig egyre gyengébb lesz Nyugat-Európában. Éppen ezért egy modern, a jövő kihívásainak megfelelő konzervatív-polgári politikára van szükség – vélekedett Andreas Rödder.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában magyarul most megjelent könyvben a szerző arról ír, hogy Németország gazdaságát tekintve ugyan jól áll, de a rohamos ütemű változásokkal nem tart lépést a német gazdaság, mert a néppártok nehezen képesek megtalálni a válaszokat a digitalizációra és a globalizációra – mondta a kötetet ismertetve Bauer Bence, az MCC-nél működő Magyar-Német Intézet az Európai együttműködésért igazgatója, hozzátéve, a szerző egy változásoknak megfelelni képes, modern konzervatív politika képét vázolja fel az olvasó elé.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Andreas Rödder német történésznek, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzorának a Konzervatív 21.0 – a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyve bemutatóján, a német nyelvű pódiumbeszélgetésen Debrecenben 2021. július 26-án. A könyv a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!