fake news

2021.02.04. 07:57

Gulyás Gergely évek óta az álhírek célkeresztjében áll

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több korábbi rágalmazási ügye is bírósági szakaszba lépett, egy esetben pedig a hatóságok egy amerikai jogsegélykérelem kapcsán várnak információkat a tengerentúlról.

Budapest, 2021. február 2. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond az Értékteremtõ Közösségekért-díj átadásán a Miniszterelnökségen 2021. február 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely 2019 végén került a megtévesztő nevű, kattintásvadász oldalak célkeresztjébe, amikor több valótlan nyilatkozatot tulajdonítottak neki álhírportálok. A magánvádas eljárásokban végül a Fővárosi Főügyészség lett a vád képviselője – írja a Magyar Nemzet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég bejelentette, hogy feljelentést tesz rágalmazás miatt.

A tárcavezető két baloldali álhíroldal, a gyurcsányista Nyugati Fény nevű portál, valamint a szintén a baloldalhoz köthető Ezalényeg.hu ellen tett jogi lépéseket, mivel a portálok a magánéletét érintő valótlan tartalmú cikkeket jelentettek meg. Azonban nem ez az első eset, hogy Gulyás Gergely az álhírterjesztők célkeresztjébe került.

2019 őszén és telén több álhíroldal is valótlan tartalmú, a miniszter szájából soha el nem hangzott mondatokat tulajdonított Gulyásnak, aki az írások miatt feljelentést tett. Ezek közül egyes ügyek azóta bírósági szakaszba kerültek.

A Blikkrúzs.me, valamint a Hírzona24.com 2019. október 17. és november 6-a között közölt valótlan tartalmú nyilatkozatokat Gulyás Gergelytől, amelyben a miniszter arról beszélt, hogy a nyugdíjasok „dúskálnak a pénzben”.

„A magánvagyonuk átlagosan 12 millió forint, csak el van rejtve a párnacihába meg a kolbászok közé a spejz ajtaja mögött. Kérném, hogy minden nyugdíjas legalább egymillió forinttal segítsen bele az államadósságba, mert tönkremegy az ország, ha nem lesz valami kitalálva!” – írták az említett oldalak, e szavakat Gulyásnak tulajdonítva. Sőt, a két álhírportál továbbvitte a témát, és későbbi írásokban olyan valótlan nyilatkozatokat közöltek a miniszternek tulajdonítva, amelyek szerint a kormány a nyugdíjak csökkentésére és megszüntetésére készül. A magánvádas büntetőeljárás során az ügyészség 2019 novemberében úgy döntött, hogy átveszi a vád képviseletét, így az ügyek a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Korrupciós Ügyek osztályához kerültek. Az ügyet azóta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalja.

A rágalomhadjárat ezzel nem ért véget, 2019. december 4-én a szintén megtévesztő nevű Hírtv.me – amelynek semmi köze a Hír TV-hez – azt terjesztette, hogy Gulyás Gergely szerint 2022 után a kormány megadóztatná a nyugdíjakat. Az eljárásban a Fővárosi Főügyészség szintén átvette a vád képviseletét, valamint az elkövetővel szemben is a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indult eljárás.

Az Ötpercpihenő.blogspot.com szintén valótlanságokat terjesztett Gulyás Gergellyel kapcsolatban, amely miatt a miniszter 2019 végén tett feljelentést. Az ügyben a Szegedi Járásbíróság fog eljárni. A blog egy amerikai szerveren üzemel, ezért az ilyen esetekben mindig eljáró Legfőbb Ügyészség jogsegélykérelemmel fordult az egyesült államokbeli hatóságokhoz, hogy kiderüljön, hol található a tárhelyszolgáltató székhelye. Az álhíroldalak ámokfutása azonban nem ért véget. 2020 májusában a Budapestmost.net írta meg ugyanazt az álhírt, amely korábban is megjelent, és amely szerint a miniszter felszólította a nyugdíjasokat, hogy adják vissza járandóságukat. Ebben az ügyben a Fővárosi Főügyészség szintén átvette a vád képviseletét.

Az említett álhíroldalak úgy jutnak pénzhez, hogy hangzatos címeket adnak cikkeiknek, ami sok kattintást hoz számukra. Ezek az oldalakon megjelenő reklámok miatt mérhető nagyságú bevételt eredményeznek.

Az oldalak a közösségi médiában is nagy elérést generáltak ezeknek az álhíreknek, amelyeknek sokan bedőltek. Ebben szerepe volt annak is, hogy az oldalakat megtévesztő módon a fősodorbeli médiumokhoz hasonló névvel látták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!