az első kormányinfó

2018.05.24. 17:07

Gulyás: június 13-án be is nyújthatják a jövő évi költségvetést

A Miniszterelnökséget vezető miniszter első kormányinfóján a költségvetés ismertetésén kívül a hamarosan bevezetésre kerülő új uniós adatvédelmi irányelvekről is beszélt.

Budapest, 2018. május 24. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. május 24-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A tervek szerint a kormány június 13-án nyújtja be a 2019-es költségvetést az Országgyűlésnek, amely július második felében fogadhatja el – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte azt is, a kormány tervei szerint csak figyelmeztethetné a hatóság a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik az Európai Unió most hatályba lépő általános adatvédelmi rendeletét (GDPR).

A miniszter a jövő évi büdzséről szólva elmondta, folytatódnak az adócsökkentések, a szociális hozzájárulási adó a korábbi megállapodásnak megfelelően két százalékkal csökken, és kedvezőbb lesz a kétgyermekes családok által igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is.

Hozzátette:

az a célja a jövő évi költségvetésnek, hogy a hiány két százalék alatt maradjon, a növekedés pedig meghaladja a négy százalékot.

A miniszter célként jelölte meg azt is, hogy megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság, valamint „a költségvetés működési oldala nullás legyen”, azaz ha kivennék a fejlesztési forrásokat a költségvetésből, akkor nem lenne hiány. Gazdasági adatokat sorolva Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet Magyarország 2010 óta folytat, sikeres volt.

Többen dolgoznak, egyre kevesebb a munkanélküli

Ismertetése szerint 2018-ra az aktív korú foglalkoztatottak száma 67 ezer fővel 4,4 millióra nőtt, ez a növekedés teljes egészében az elsődleges munkaerőpiacon történt.

Gulyás Gergely azt mondta, 2018. első hónapjaiban a munkanélküliek száma a 15-64 éves korosztályban 29 ezer fővel, 14 százalékkal csökkent, ezzel 178 ezer főre mérséklődött. A munkanélküliség ráta 3,9 százalékra csökkent – ismertette. Megjegyezte, ez az egyik valaha mért legalacsonyabb adat.

A miniszter szólt arról is, hogy a legalább egy éve munkanélküliek aránya 45,1 százalékról 39,8 százalékra mérséklődött, a munkakeresés átlagos időtartama 17,5 hónapról 16,4 hónapra csökkent.

Nő a GDP, nőnek a fizetések

Beszámolt arról is, hogy tavaly 4,4 százalékkal emelkedett a GDP, ehhez a növekedéshez a piaci alapú szolgáltatások növekedése járult hozzá. Magyarország ezzel a gazdasági növekedéssel harmadik volt az EU-ban – közölte.

Az átlagkeresetekről elmondta, 2018 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 331 500 forint volt. Ez 11,3 százalékos növekedést jelent egy év alatt – magyarázta. Hozzátette: a családi adókedvezményt figyelembe véve a nettó átlagkereset 229 ezer forint volt.

Adatvédelemben az osztrák példát követnénk

Gulyás Gergely az uniós általános adatvédelmi rendeletről közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelet a kis- és középvállalkozói szektor működését ne nehezítse meg, számukra jelentős többletköltséget ne eredményezzen.

Jelezte, az osztrák példát szeretnék átvenni a magyar jogba történő átültetéskor, ez pedig azt jelenti, a kis- és közepes vállalkozásoknál a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kizárólag csak figyelmeztethet, más szankciót nem alkalmazhat.

A politikus a rendelet célját helyesnek nevezte és azt is jónak tartotta, ha a nagy adatkezelőknél – például a Facebooknál – szigorúbb adatkezelést vezetnek be.

Kérdésre elmondta, a gazdasági kamarával együttműködve dolgozzák majd ki, mit értenek kis- és közepes vállalkozásokon.

Gulyás Gergely arra kérte Péterfalvi Attilát, a NAIH vezetőjét, hogy biztosítsák a lehető legteljesebb tájékoztatást ezeknek a vállalkozásoknak.

A politikában nehéz új műfajt teremteni, de Lázárnak sikerült

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy a politikában nehéz műfajt teremteni, de Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszternek a kormányinfóval ezt sikerült elérnie. „E műfajban ő is tovább él itt velünk a Miniszterelnökségen” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik elnöksége szerint a Fidesznek az a célja, hogy a Jobbik szétszakadjon, Gulyás Gergely azt mondta, „régóta nem tartunk kapcsolatot Simicska Lajossal”.

Borítókép: MTI Fotó/ Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!