veszélyes út

2018.08.02. 15:46

Gyermekek ezrei menekülnek naponta Jemenből

A Save the Children segélyszervezet információi szerint átlagosan 6200 ember hagyja el Hodeidát naponta, a menekülők fele pedig gyermek.

Mintegy háromezer jemeni gyermek menekül naponta a heves összecsapások sújtotta Hodeida kikötővárosból – derül ki a nemzetközi gyermekjogvédő szervezet, a Save the Children csütörtökön kiadott nyilatkozatából.

A segélyszervezet arról számolt be, hogy átlagosan 6200 ember hagyja el Hodeidát naponta, a menekülők fele pedig gyermek.

A családok komoly veszélyekkel néznek szembe a menekülés során, gyakran aknamezőkön keresztül, légi támadások vagy éppen zajló összecsapások közepette hagyják el a várost – írják a nyilatkozatban.

A segélyszervezet arra biztatja a Jemenben háborúzó feleket, hogy csatlakozzanak az ENSZ béketörekvéseihez.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az arab koalíció arra törekszik, hogy visszafoglalja a húszik ellenőrzése alatt álló nyugati partvonalat, beleértve az itt található Hodeida kikötővárost, ez a terület ugyanis létfontosságú a jemeniek többsége számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!