halálos kórokozók

2019.08.07. 06:30

Gyilkos vírusok szabadulhatnak el

A Fort Detrick kutatólabort hónapokra is bezárhatják.

Leállítanak egy, az amerikai hadsereghez tartozó kutatólabort, mert attól félnek, hogy az ott vizsgált halálos vírusok kiszabadulhatnak – írja az independent alapján a Mandiner. A Fort Detrick kutatóinak megtiltották az antrax, az ebola és a himlő vizsgálatát amíg nem javulnak az ezekhez használt eljárások.

A Maryland-i Fort Detrick a hidegháború kezdete óta az amerikai hadsereg biofegyverekkel kapcsolatos kutatásának a központja, de a múlt hónapban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) – a kormány közegészségügyi szervezete – megsemmisítették az engedélyét.

A szokatlan lépésre azután került sor, hogy a CDC ellenőrzést végzett a Fort Detricknél és

számos problémát tárt fel a szennyvíz fertőtlenítésére alkalmazott új eljárásokkal kapcsolatban.

A létesítmény évekig egy gőz-sterilizáló berendezést használt a szennyvíz kezelésére, de a tavalyi vihar elárasztotta és tönkretette a gépet, ezért a labor átváltott egy új vegyi szennyeződés-mentesítő rendszerre.

A CDC ellenőrei több hiányosságot is feltártak az új fertőtlenítő rendszerrel kapcsolatban. A berendezés mechanikai hibái például szivárgást okoztak, de a kutatók sem követték megfelelően az előírásokat.

Bár az Egyesült Államok 1969-ben hivatalosan befejezte a biológiai fegyverprogramját, Fort Detrick folytatta a halálos kórokozók kutatását, ideértve az Ebola-vírust, a pestist okozó organizmusokat és az erősen mérgező ricint.

A hadsereg Fertőző Betegségek Orvosi Kutatóintézetének, – amelynek központja Fort Detrick – fő feladata, hogy megvédje a katonákat a biológiai fenyegetésektől, de kutatói a polgári lakosság körében bekövetkező betegségek kitöréseit és más közegészségügyi veszélyeket is vizsgálnak. Az elmúlt években például részt vettek az esetleges Ebola-vakcinák tesztelésében is.

Caree Vander Linden, a laboratórium szóvivője elmondta, hogy a CDC felfüggesztéséről szóló rendelet ellenére semmilyen veszélyt nem jelentett a központ a közegészségügyre. A szóvivő hozzátette:

a kutatás leállítása valószínűleg több hónapig is tarthat.

Egyébként ez nem az első alkalom, hogy azért állítják le a kutatást a létesítményben, mert nem jól kezelték a veszélyes kórokozókat.

2009-ben például azért függesztették fel a Fort Detrickben folyó munkát, mert kiderült, hogy olyan kórokozókat is tárol, amire nincs engedélye.

A veszélyes biológiai anyagok szoros nyomon követésére vonatkozó rendeleteket a 2001-es lépfene-támadások után szigorították, amelyben öt ember meghalt, miután lépfenespórákat küldtek több médiumnak és demokrata szenátoroknak.

Az FBI fő gyanúsítottja a 2001-es ügyben, Bruce Ivins, a biológiai fegyverek vezető kutatója volt Fort Detrickben. 2008-ban megölte magát, röviddel azelőtt, hogy az FBI megvádolhatta volna őt a támadásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!