Ország-világ

2020.08.23. 18:05

Gyurcsány támadása kilövési parancs Vidnyánszky Attila ellen

A kommunista rendszernek hízelgett annak idején a most Vidnyánszky Attilát Gyurcsány szavára támadó Molnár Gábor.

A régi rendszer fenntartásáért küzdők számára kilövési parancs volt Gyurcsány Ferencnek a Vidnyánszky Attilát fenyegető Facebook bejegyzése – olvasható az Origo cikkében, amelyben felidézik, a gyurcsányi kirohanás után Székely Gábor színházi rendező nyílt levélben ment neki a Nemzeti Színház igazgatójának, aki elfogadta a Színház és Filmművészeti egyetem fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöki posztját.

A cikkben kitérnek rá: Molnár Gábor 1975 márciusában a Szigligeti Színház igazgatójaként felszólalt a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) 11. kongresszusán, ahol nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Szolnok megye kommunistái érdemesnek tartották őt delegálni az MSZMP legmagasabb fórumára, ahol Tovább a lenini úton! díszfelirat és Marx, Engels meg Lenin szobrai alatt beszélt Kádár János, Biszku Béla, Apró Antal, és Leonyid Brezsnyev jelenlétében.

„Színházunk és a legtöbb vidéki színház igyekszik olyan új, a mához szóló, a jelenünket tükröző, a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert” ‒ fogalmazott ekkor Molnár Gábor, akinek a Vidnyánszky Attilához címzett nyílt levele Bayer Zsoltot olyannyira is felháborította, hogy lapunkban publicisztikában írta meg véleményét az ügyről.

Az Origo cikkében utalnak rá, hogy Molnár Gábornak bizonyára nem véletlenül alakult úgy a karrierje a kommunizmusban, ahogyan. 1978-ban, 34 éves korában, három évvel a pártkongresszuson mondott ominózus beszéde után ugyanis kinevezték a Nemzeti Színház vezetőjének.

Ezt követően pedig 1982-ben a Katona József Színház alapító-igazgatója lett, majd a rendszerváltás hajnalán váratlanul lemondott, de 1994-ben, az MSZP-SZDSZ hatalomra kerülése idején ismét színházvezetést vállalt.

Az Origo cikke arról is ír, hogy Vidnyánszky Attila elismerve a most őt megtámadó Székely Gábor művészetét 2013-ban, meghívta rendezni a Nemzeti Színházba, de ő visszautasította a gesztust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!