tálib elkövetők

2018.01.21. 07:13

Véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni támadás

Véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni fegyveres támadás az afgán belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Helyi idő szerint vasárnap a kora reggeli órákban is lövéseket lehetett hallani a hotelből. A Tolo News afganisztáni televízió vasárnap a Twitteren közölte, összeségében nyugodtabbá vált a helyzet.

A belügyi tárca szóvivője megerősítette azokat a sajtójelentéseket, miszerint a támadás időpontjában a hotelben egy lakodalmat tartottak. Mint mondta, a násznépet sikerült kimenekíteni. Emellett az 1TV helyi csatorna úgy tudja, a szállodában szombaton egy konferenciát is rendeztek mintegy száz résztvevővel.

Az épület egy része kigyulladt a támadás során. Nadsib Danis belügyi szóvivő korábban azt állította, hogy a fegyveresek, amikor bejutottak az épületbe a konyhán keresztül, ott tüzet gyújtottak. Eltérő információt közölt később kollégája, Naszrat Rahimi, aki szerint a szálloda harmadik emelete állt lángokban. Helyi idő szerint szombat este kilenc órakor legalább négy fegyveres jutott be a szálloda belsejébe, ahova robbantással vágtak utat maguknak. A hotelben megszakadt az áramszolgáltatás, a támadók a második emeleten elbarikádozták magukat.

Véget ért a támadás

Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium egyik szóvivője tájékoztatása szerint heten sebesültek meg a szombat este indított támadásban, amelyet egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalt magára.

A korábbi tájékoztatással szemben nem négy, hanem három merénylő volt, mindhármukkal végeztek a különleges erők, amelyek aztán szobáról szobára vizsgálták át a szállodát.

A tálibok szóvivője közölte: ők követték el a támadást.

„A támadást a mi mudzsáhid harcosaink hajtották végre, akik vértanúhalált akartak halni” – húzta alá Zabiullah Mudzsáhid tálib szóvivő.

A hotelből több mint 150 embert, köztük 41 külföldit menekítettek ki, 126-ot még az éjszaka folyamán, a többieket vasárnap reggel – közölte a tárca másik szóvivője, Nadzsíb Danis.

A kabuli Intercontinentalt – Afganisztán első luxusszállóját – 1969-ben építették fel egy dombtetőn, amely az afgán főváros nyugati része fölött magasodik. A szállodát, amely már 1980 óta nem része az InterContinental Hotels Group (IHG) brit szállodaipari láncnak, az utóbbi két évtizedben többször érték terrortámadások, így rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. Legutóbb 2011 nyarán tálib fegyveresek tíz embert öltek meg a szálloda elleni támadásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!