Felbecsülhetetlen veszteség

2018.09.03. 06:29

Hatalmas tűz pusztított a riói Nemzeti Múzeumban

A televíziós híradások tanúsága szerint vasárnap este lángba borult a Rio de Janeiró-i brazil Nemzeti Múzeum történelmi épületének szinte egésze.

A múzeum igazgatósága ugyanakkor azt közölte, hogy senki sem sérült meg, miután a tűz kitörésekor már zárva volt a Sao Cristóvao városrészben álló egykori palota. Az okozott károkra vonatkozó becslések egyelőre nincsenek, helyi médiajelentések szerint azonban az idén 200 éves múzeum kiállítási tárgyainak nagyobbik része valószínűleg megsemmisült vagy megrongálódott.

Brazília egyik legrégebbi múzeumáról és a kontinens egyik legfontosabb kiállítási intézményéről van szó, amely 1892 óta működött ebben a formájában, és hatalmas geológiai, botanikai, paleontológiai és archeológiai gyűjteményt halmozott fel. A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeum egyiptomi múmiákkal, ógörög és római kori szobrokkal és etruszk kincsekkel is rendelkezett.

Maga az épületegyüttes 1808 és 1821 között a gyarmatosító portugál királyi család rezidenciája volt, 1822 és 1889 között a brazil császári család lakott benne, majd 1889-től 1991-ig a köztársasági alkotmányozó gyűlés működött a falai között, mielőtt 1992-ben úgy döntöttek, hogy az 1818-ban VI. János király által alapított Nemzeti Múzeum kapja meg.

Paulo Knauss, a történeti múzeum igazgatója a GloboNews tévéadónak nyilatkozva a brazil kultúra tragédiájának nevezte a tűzesetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!