Illegális bevándorlás

2020.07.28. 20:11

Líbiából érkezett migránsok vitték be a koronavírust Máltára

A hajókkal érkező migránsok karanténba kerülnek 14 napra, és tesztelik őket.

Hatvanöt embernél mutatták ki a koronavírust egy Máltára vitt 94 fős migránscsoportban – közölte a vallettai egészségügyi minisztérium kedden.

Ez eddig a legnagyobb járványgóc, amelyet a kór március 7-i felbukkanása óta regisztráltak a szigetországban.

A Líbiából érkező menedékkérők előző nap kerültek Máltára. Az egészségügyi tárca szerint a csoport 85 tagján végezték el a koronavírus-tesztet, kilencen még várnak a vizsgálatra.

A menedékkérők állampolgárságát nem közölték a máltai hatóságok.

„A hajókkal érkező migránsok azonnal karanténba kerülnek 14 napra, és tesztelik őket. A pozitívnak bizonyuló menedékkérőket elkülönítik, míg a többiek szintén karanténban maradnak megfigyelés alatt” – közölte a tárca.

„Ez a csoport együtt érkezett Máltára, és igen kevés emberrel kerültek kapcsolatba, mielőtt tesztelték őket” – tette hozzá a minisztérium, mondván, kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyiek is megfertőződhettek.

A migránsok vészjelzést adtak le túlzsúfolt gumicsónakjukról vasárnap. A hatóságoknak majdnem 30 órába telt, mire elértek hozzájuk.

Civil szervezetek ismételten szemére vették Olaszországnak és Máltának, hogy szándékosan lassítják a mentési munkálatokat, hogy ezzel elijesszék a tengeri úton Európába igyekvő illegális bevándorlókat az átkeléstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!