13°
21°
10°

Szombattól aláírásgyűjtés a bezárásra ítélt mellékvonalakért

A vidéken élők a végsőkig kitartanak a vasúti szárnyvonalak mellett. A december 10-én életbe levő menetrendben még szerepelő mellékvonalak megmaradása érdekében országos akció kezdődik.

A korábban bejelentett hírek szerint 28 vasúti mellékvonalon szüneteltetik december 12-étől a személyszállítást, de tény, hogy a december 10-én életbe lépő vasúti menetrendben még szerepelnek ezek a vonalak. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta, nem tud arról, hogy pont került volna a szárnyvonalak bezárásával kapcsolatos ügy végére, ezért nem hagyták ki ezeket a menetrendből.

Az érintett településeken élők ragaszkodnak vasútjukhoz. Szombaton országos aláírásgyűjtés indul annak érdekében, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a vasúti mellékvonalak további működésének kérdéséről. A népi kezdeményezés akkor lesz érvényes, ha legalább ötvenezer hiteles aláírás összegyűl.

Az aláírásgyűjtés a tervezett szüneteltetés által érintett kétszáz település, a Vasutas Települések Szövetsége (VTSZ), a Magyar Közlekedési Klub és a Levegő Munkacsoport szervezésében mintegy ötszáz helyen (például az érintett polgármesteri hivatalokban) kezdődik el.

Magyarországon a vasúti mellékvonalak hossza összességében meghaladja a 3700 kilométert. A júliusban bejelentett kormánydöntés 28 vonalat érintve 942 kilométer hosszú vasúti pályán szüneteltetné a személyszállítást. Arról is hallani, hogy további 52 vonal gazdaságosságát vizsgálják, sőt 81 egyéb vonal működtetését is áttekintik. Az érintett településen élők nem látják mi helyettesítheti számukra a helyközi közlekedést. Az biztos, hogy a vonatot az autóbusz nem válthatja fel.

“A 28 mellékvonal által érintett kétszáz település polgármesterével, vezetőivel senki sem tárgyalt ebben a témában. Szövetségünk vitatja azt is, hogy a tervezett szüneteltetéssel beharangozott 6,2 milliárd forint megtakarítás valós számokon alapszik. Hiszen ami a vasútnak veszteséges, az a közúti közlekedésnek sem nyereséges. Mivel a pályák felszedéséről nincs szó, azok megőrzése és karbantartása szintén pénzbe kerül” — mondta Kaszai János, a VTSZ országos elnöke, Vésztő polgármestere.

A VTSZ szerint először a vasúti belső szabályzatokat lenne célszerűbb felülvizsgálni. Köztük nagyon sok olyan van, amelyek több évtizedesek, s a mai társadalmi viszonyok között már be sem tarthatók.

Vésztő polgármestere megemlítette: Nyugat-Európában (főleg Angliában, Franciaországban) ezeket a mellékvonalakat újra felállítják, üzemeltetik. Európai uniós pénzre is lehetne pályázni a vasutak korszerűsítésére.
— Tudjuk, a legegyszerűbb megoldás a szüneteltetés, de ahol korábban már megtették ezt Magyarországon, ott soha többé nem indult újra a személyszállítás, sőt még a síneket is felszedték — hangoztatta Kaszai János.

Legolvasottabb

1
Agyonvágott kilenc elefántot
2
Halálos baleset: fának csapódott egy autó Segesdnél
3
Rejtélyes haláleset egy verekedés után, a rendőrség nyomoz
4
Jön az E-vény, de nem lesz, aki kiadja az orvosságot
5
Bezárják a Kaáli Intézetet – lombikbébiprogram kérdőjelekkel
13°
21°
10°
Közepesen felhős
V
21°
10°
H
23°
11°
K
21°
11°
Sz
23°
12°
Még nagyobb baj jöhet
Gátszakadás fenyeget, tízezreket kellene evakuálni Puerto Ricón
Ctrl+C / 23 perce
Informatikusok és programozók ezrei hiányoznak a munkaerőpiacról
Óriási hiány van informatikusból és programozóból hazánkban, 22 ezer ember helyezkedhetne el csak a magyar piacon.
Gyász
"Múlhatnak napok, évek Nincs pillanat, hogy ne fájna szívünk értetek." Fájó szívvel emlékezünk ENDRÉDI JÁNOSNÉ és ENDRÉDI JÁNOS halálának 5. és BARABÁS JÓZSEFNÉ halálának 2. évfordulóján. Szerettei
"Ha én elmegyek, mielőtt ti mennétek, akkor ne szakajtsatok virágot, ne véssetek kőbe.. Ehelyett legyetek önmagatok, ahogyan én ismertelek titeket." (Joyce Grenfell) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAP FERENC a kaposvári Kórház volt gépkocsivezetője 84 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 26-án, kedden 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Labdarúgó NB II. – előzetes / 1 órája
Horváth Károly ellenfélként érkezik Siófokra
Keszthelyi Zoltán
Jótékonykodás / 1 órája
A prosztatarák szűrésének fontosságára figyelmeztetnek a motorosok
Buzgó József rovata / 2 órája
Olajozott szemmérték
megyei időjárás / 2 órája
Éjjel érkezhet az újabb zuhé, addig használjuk ki a szebb időt
Sonline
Traffipax / 2 órája
Ne induljon mínusz harmincezerrel a hétvége!
Sonline
tiltakozás / 11 órája
Colin Firth nem felesége miatt vette fel az olasz állampolgárságot