szakképzés

2019.08.01. 09:05

Horváth Ildikó: hatezerrel több orvos dolgozik, mint 2010-ben

Jövőre 184 milliárd forinttal több kerül az egészségügy kosarába is.

Budapest, 2019. június 19. Horváth Ildikó, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelõs államtitkára beszédet mond csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én. A Siemens MAGNETOM Aera MR-berendezésnél a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyûjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idõ rövidül, továbbá lehetõvé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetõség. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Folyamatosan nő a szakképzésből kikerülő orvosok száma, ma hatezerrel több orvos dolgozik, mint 2010-ben – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára.

A nemrég jóváhagyott büdzsé számai alapján 184 milliárd forinttal többet szán a kormány az egészségügyre jövőre, mint idén, ha tízéves összesítésben nézzük, akkor 770 milliárd forinttal jut több erre a területre – mondta az államtitkár.

A prioritások között első lépésben az alapellátás fejlesztésére, a járóbeteg-ellátás megerősítésére, a sürgősségi ellátás stabilizálására és a többi kórházi ellátóegység átalakítására jutnak a többletforrások – közölte.

Mint mondta, folytatják a béremelési programot, így 2022-re átlagosan két és félszeresét fogja keresni egy ápoló annak, amennyit 2016 előtt keresett. A védőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla hatálya alá, ami óriási előrelépés számukra – tette hozzá.

A várólisták több tízezres csökkenése minket igazol – mondta az államtitkár arra a kérdésre, hogy eljutunk-e az állami ellátásban oda, hogy jóval kevesebbet vár a beteg egy vizsgálat vagy műtét előtt. Mint mondta, sokan hisznek és bíznak a rendszerben. Ezt a nemrégiben készült felmérések is bizonyítják, amelyek azt vizsgálták, hogy mit gondolnak az emberek, mennyire bíznak az állami egészségügyben.

A háziorvosi rendszerben 80 százalék fölötti ez az index, de nagy bizalmuk van az ellátottaknak a járó- és fekvőbeteg intézmények iránt is – közölte Horváth Ildikó.

Borítókép: Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!