Ország-világ

2020.07.19. 18:37

Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

Szombattól folytatódhat az aláírásgyűjtés a nemzeti régiók védelméért, miután a koronavírus-járványra való tekintettel az unió engedélyezte a határidő meghosszabbítását fél évvel. A petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította még tavaly, és idén májusig egymillió aláírást kellett összegyűjtenie, legalább hét uniós tagállamból. Az egymillió meg is lett, de csak három országban jött össze a kellő számú aláírás. A szervezet most európai kampányt indít – hangzott el az M1 híradójában.

Kvangdzsu, 2019. július 28. Az aranyérmes Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 28-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Újra működnek az online felületek, november hetedikéig néhány személyi adat megadásával az Európai Unió valamennyi tagállamában aláírható a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, de papíralapú íveken is gyűjtik a támogatásokat. Eddig egymillió kilencezer szignónál tartanak, a mostani kampányban a területi kritérium teljesítése a cél. Ehhez kulcskérdés, hogy sikerül-e megmozgatni az európai nemzeti közösségeket – számolt be róla a hirado.hu.

„Akik ugyanolyan vagy hozzánk hasonló helyzetben vannak nemzeti kisebbségekként, ők is őshonos nemzeti kisebbségekként érdekeltek abban, hogy ezt az aláírást sikerre vihessük. Erre kérünk és biztatunk mindenkit, hogy minden nyugat-európai kapcsolatát mozgassa meg, hogy sikerre vigyük ezt az ügyet” – mondta Brassai Hunor, a MINTA ifjúsági szervezet elnöke az M1 műsorában.

Ennek érdekében most angol nyelvű kampányt is indítottak, amelynek reklámarca a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka. A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a nemzeti régiók legitimitását az szolgálná, ha több millió aláírás gyűlne össze és legalább 10–15 országban teljesülne a minimális területi küszöb.

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy azok a régiók, ahol sajátos nyelvű és kultúrájú őshonos kisebbségek élnek, váljanak az Európai Unió jogalanyaivá, és saját jogon férhessenek hozzá fejlesztési forrásaihoz. A kezdeményezés a nemzetiregiok.eu és az Irdala.hu oldalon támogatható.

Borítókép: Az aranyérmes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!