orosz értékelés

2021.06.17. 13:04

Jobb hangulatú lett a genfi Biden-Putyin-csúcs, mint várták

A napokban visszatér washingtoni állomáshelyére Anatolij Antonov orosz nagykövet – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön az Eho Moszkvi rádióban, az előző napi orosz-amerikai csúcstalálkozóról feltett kérdésekre válaszolva.

A washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet azt követően tért haza konzultációra – ami a diplomáciai kapcsolatok megromlásának látványos jele –, hogy Joe Biden amerikai elnök egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, vajon gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Putyin kettőjük szerdai genfi találkozója után azt mondta, kielégítette az a magyarázat, amelyet Biden adott neki a történtekkel kapcsolatban.

Peszkov elmondta: a csúcson említés történt arról, hogy a két ország diplomáciai és konzuli képviseleteinek vissza kellene térniük a normális tevékenységükhöz, ám ez „nem egyszerű téma”, és munkamegbeszéléseket igényel. Putyinra hivatkozva azt mondta, hogy

a csúcs, amelyet nem előztek meg túlzott várakozások, meglehetősen jól alakult.

Méltatta, hogy a két vezetőnek alkalma volt közvetlenül kifejteni egymásnak az álláspontjukat, és megértenie, hogy hol van lehetőség az együttműködésre, és hol nincs „az álláspontok kategorikus eltérése miatt”.

Kiemelte a közös közlemény jelentőségét, amelyben az elnökök elismerték, hogy a stratégiai stabilitás ügyében különleges felelősséget viselnek a világ előtt.

Peszkov tájékoztatása szerint a csúcson felmerült annak a lehetősége, hogy Ukrajna ügyében Moszkva és Washington helyreállítsa azt a 2019-ben megszűnt konzultációs csatornát, amelyet korábban Vlagyiszlav Szurkov volt orosz elnöki tanácsadó és Kurt Volker volt amerikai különmegbízott közreműködésével létrehozott.

Pozitívumnak nevezte, hogy az amerikai vezetés nem közvetlenül Moszkvát teszi felelőssé az Egyesült Államok ellen elkövetett legutóbbi kibertámadások ügyében. Közölte, hogy a közeljövőben szakértői tárgyalássorozat kezdődik a kiberbiztonságról.

A felek, mint a szóvivő közölte, megállapították, hogy Fehéroroszország ügyében aligha lehet közelíteni az álláspontokat. Elmondta, hogy a két elnök megvitatta az iráni atomalku ügyét, és hogy Moszkva a megállapodás maradéktalan végrehajtásához történő visszatérésre számít. Közölte, hogy szóba került a Szíriában állomásozó orosz és amerikai katonák közötti kapcsolattartás fontossága és az afganisztáni helyzet is.

Biden Peszkov szerint nem vetette fel Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus kiadatásának vagy kicserélésének lehetőségét.

A szóvivő úgy vélekedett, Navalnij akkor kerülhetne fel a kicserélendő őrizetesek listájára, „ha hirtelen kiderül, hogy az Egyesült Államok állampolgára, az amerikai szakszolgálatoknak dolgozik, és ezt hivatalosan is megerősítik”. Mint mondta, a találkozón konkrét lajstromokat nem vetettek össze.

A szóvivő közölte, hogy egy újabb csúcs időpontjáról Genfben nem esett szó.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a Kommerszant című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy

heteken belül megindulhat az orosz-amerikai párbeszéd a stratégiai stabilitásról.

Úgy vélekedett, hogy a két elnöknek a témakörben kiadott közös nyilatkozata „egy sorba állítható” a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-egyezmény hatályának meghosszabbításával. A diplomata jelentős eredménynek nevezte annak a tételnek a megerősítését, hogy egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és hogy ilyet nem szabad kirobbantani.

– Őszintén szólva, az elmúlt években egyre több kétségünk támadt azzal kapcsolatban, hogy Washington hajlandó-e doktrinálisan és koncepcionálisan tartani magát ehhez, a világ sorsáért érzett felelősség szempontjából egyetlen lehetséges és észszerű állásponthoz – nyilatkozott Rjabkov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!