Megújult kegyhely

2018.09.28. 11:17

Huszonegy év után újra megnyitották a torinói lepel kápolnáját

A Keresztelő Szent János székesegyház kápolnája 1997-ben esett pusztító tűzvész áldozatául. A torinói lepel kegyhelyét 30 millió euróból (9,7 milliárd forint) állították helyre.

Újra régi fényében ragyog a torinói lepel kápolnája, amelyet csütörtökön nyitottak meg a város polgármestere, Chiara Appendinón és Cesare Nosiglia érsek, valamint az olasz kulturális miniszter, Alberto Bonisoli jelenlétében.

A torinói Keresztelő Szent János székesegyház kápolnája 21 évvel ezelőtt égett porig: a hagyomány szerint Jézus testének képmását tartalmazó leplet az utolsó pillanatban sikerült kimenteni.

A ceremónián Alberto Bonisoli elmondta: óriási értékű műemléket adnak vissza Torinónak és az egész világnak, hiszen

„művészeti értékei mellett a kápolna vallási szimbólum is”.

Az épület Guarino Guarini (1624-1683) piemonti barokk építész, teológus, matematikus mesterműve. A barokk építészet gyöngyszemének számító kápolnát 30 millió euróból (9,7 milliárd forint) állították helyre, részben közpénzből, részben torinói cégek, szervezetek adományaiból. Az oltárt később restaurálják.

A tűz óta a leplet a torinói dómban őrzik és csak különleges alkalmakkor állítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!