Forrongó Irán

2020.01.09. 22:00

Irán lőhette le rakétával az ukrán gépet

Egyre több jel mutat arra, hogy az irániak tévedésből lelőtték a gépet.

Sahriár, 2020. január 8. Mentõegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülõgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármû hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fõs személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülõtérrõl történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Forrás: AFP / MTI / EPA / Abedin Taherkenareh

Fotó: Abedin Taherkenareh

A CBS értesülései szerint tévedésből, rakétával lőtte le Irán az ukrán gépet. A hírcsatorna amerikai hivatalnokra hivatkozott a hír megerősítésekor – írja a hirado.hu.

Az Ukrainian International Airlines Boeing 737-800-as gépe 176 emberrel a fedélzetén szerda reggel zuhant le Teheránban, nem sokkal a felszállás után. Az összes utas életét vesztette.

A CBS kiemeli: a szerencsétlenségre órákkal azután került sor, hogy Irán csapást mért amerikai célpontokra.

Amerikai hírszerzési adatok rögzítették a célt befogó radarok mozgását, míg szintén amerikai műholdak föld-levegő rakétákat észleltek röviddel azelőtt, hogy az ukrán gép felrobbant.

Amerikai tisztségviselők szerint az ukrán gépet közvetlenül a teheráni repülőtérről történt felszállása után Irán lőtte le – közölte csütörtökön az internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap is, meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap megfogalmazásában „rendkívül erős a gyanú”, hogy a gép nem meghibásodás vagy emberi hiba miatt zuhant le, hanem Irán két föld-levegő rakétát lőtt ki rá. Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő tisztségviselő is úgy vélte: az irániak tévedésből lőhették le a gépet.

A gyanút az alapozza meg, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. A lap által idézett egyik szakértő szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak.

A gép lelövésének gyanújáról több amerikai televízió és lap közölt értesüléseket, ám mindegyikük csupán meg nem nevezett forrásokra hivatkozott.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó.

Hozzáfűzte, hogy a gép „nagyon durva környéken” repült, és előfordulhatott, hogy „valaki tévedett”. Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték volna.

Az amerikai sajtóban több helyütt – például a CNN hírtelevízióban vagy a Newsweek című lapban – emlékeztetnek arra, hogy a gép röviddel azt követően zuhant le, hogy Irán megtorlásként Kászim Szulejmáni – a Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegysége parancsnoka – bagdadi meggyilkolásáért rakétákat lőtt ki iraki katonai támaszpontokra. A CNN is meg nem nevezett európai biztonságpolitikai tisztségviselőket idézett, akik szerint az ukrán légitársaság gépét lelőtték.

Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hatóság vezetője azonban azt mondta, tudományos szempontból lehetetlen, hogy a repülőgépet rakétával lőtték volna le.

„A szóbeszédek, amelyek szerint a gépet rakétatalálat érte volna, nem logikusak” – állította Abedzadeh a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint.

Az iráni illetékes utalta arra, hogy több más repülőgép is volt az iráni légtérben a szerencsétlenség idején.

„Tökéletes koordináció van az iráni katonai és polgári légi közlekedési hatóságok között, máskülönben a repülőgépek nem mernének közlekedni a légtérben” – tette hozzá. „A baleset okainak alapos kivizsgálása folyamatban van az ukrán légitársasággal és a repülőgép gyártójával közösen” – mondta.

„A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) előírásai szerint a baleset okainak kezdeti vizsgálatát Irán folytatja le. Ha azonban a vizsgálathoz szükséges hardver és szoftver nem elérhető Iránban, úgy a vizsgálatot egy másik ország végzi el” – emlékeztetett Abedzadeh.

Kanada: nagyon valószínű, hogy iráni rakétával lelőtték a gépet

Hírszerzési információk alapján „nagyon valószínű”, hogy egy iráni föld-levegő rakétával lelőtték kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet – jelentette ki csütörtöki torontói sajtóértekezletén Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

„Több szövetséges és saját forrásból is van olyan hírszerzési információnk, miszerint a gépet egy iráni föld-levegő rakétával lelőtték” – mondta a kanadai miniszterelnök.

Eközben Boris Johnson brit kormányfő a Downing Street által csütörtök este közzétett nyilatkozatában megerősítette, hogy az ukrán légitársaság Boeing 737-esén négy brit állampolgár is utazott. A brit kormányfő alapvető fontosságúnak nevezte, hogy az áldozatokat haladéktalanul, az őket megillető végtisztesség mellett hazaszállítsák. Johnson teljes körű, átlátható vizsgálatot sürgetett az ügyben. Úgy fogalmazott: a brit kormány folyamatosan a térségi feszültség sürgős enyhítésére ösztönzi az összes érintettet. Úgy vélte, ha Irán lőtte le a gépet, valószínűleg nem szándékosan tette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!