földgáz

2020.10.12. 06:06

Ismét kifut a Földközi-tengerre az Oruc Reis török kutatóhajó

A hajó korábbi útja heves tiltakozást váltott ki Görögországban és a térségben.

Ismét kifut az Oruc Reis török kutatóhajó, amely augusztusban és szeptemberben energetikai feltárást végzett a Földközi-tenger keleti medencéjében – jelentették be vasárnap a török fővárosban, Ankarában.

A hajó korábbi útja heves tiltakozást váltott ki Görögországban és a térségben.

A Navtex tengerészeti hírportálon keresztül közzétett török bejelentés szerint az Oruc Reis október 12-20. között abba az övezetbe tér vissza, ahol korábban tartózkodott, beleértve a Kastellorizo nevű görög szigettől délre eső területet.

Athén és Ankara között komoly feszültséget váltott ki az, hogy a hajó az említett görög sziget térségében, a török partoktól két kilométerre végzett méréséket, egy olyan területen, amely feltehetően földgázban gazdag.

A hajó augusztus 10-től szeptember közepéig végzett feltárásokat a Földközi-tengeren, amelynek során hadihajók kísérték. Útját Görögország élesen bírálta, akárcsak a szankciókat kilátásba helyező Európai Unió.

Athén szerint az Oruc Reis olyan vizeken végezett feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tart.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!