Hegyi-Karabah

2020.10.17. 09:25

Ismét rakétatámadás érte az azerbajdzsáni Gandzsát

Szombatra virradó éjjel ismét rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, a támadás az azeri főügyészség közlése szerint 12 ember halálát okozta.

„A helyi idő szerint hajnali egy órakor végrehajtott, a város központját ért támadásban 12 ember halt meg és több mint negyven civil sebesült meg, komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában és közlekedési eszközökben” – áll a főügyészség közleményében.

Hikmet Gadzsiyev elnöki tanácsadó közlése szerint a várost Örményország területéről lőtték ballisztikus Scud-rakétákkal.

Az Azerbajdzsán második legnagyobb városára kilőtt rakéták egyike a 380 ezer lakosú Gandzsa egyik lakónegyedében csapódott be. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítása szerint az egyik találatot kapott lakóház romjai között mentőegységek kutattak az áldozatok és az esetleges túlélők után. Helyiek szerint a házban mintegy húszan laktak.

Az Azerbajdzsán területébe ékelődött, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása miatt 1988 óta tartó konfliktus szeptember 27-én lángolt fel újult erővel, s a harcok miatt mindkét ország teljes mozgósítást rendelt el. A felek múlt szombaton orosz közvetítéssel humanitárius tűzszünetről állapodtak meg, de azt egyik fél sem tartotta be.

A Gandzsa elleni csapást követően még az éjjel tüzérségi támadás érte Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakertet is – egy napon belül másodszor. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója négy robbanást hallott a városban, melyeket követően megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!