Háború

2017.08.08. 21:31

Ismét százezrek válhatnak földönfutóvá Irakban

Több százezren kényszerülhetnek otthonaik elhagyására az iraki hadsereg által hamarosan megindítandó hadműveletek miatt, amelyek célja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által ellenőrzött néhány iraki település visszafoglalása – közölte kedden Lise Grande, az ENSZ Irakért felelős humanitárius koordinátora.

Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a hadjárat végével előreláthatólag 3,5 millió lesz azoknak a száma, akik az Iszlám Állam 2014-es iraki térnyerése óta kényszerültek otthonaik elhagyására.

Irakban 5,3 millió civil menekült el otthonából azóta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben ellenőrzésük alá vonták az ország északi és nyugati részének jelentős területeit. Közel 2 millió azoknak az iraki civileknek a száma, akiknek sikerült otthonaikba visszatérniük azóta, hogy a terrorszervezet szinte minden általa ellenőrzött területet elvesztett Irakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!