Nemzetközi tanácskozás

2019.04.15. 22:14

Ismét vizes világtalálkozó lesz a magyar fővárosban

A 2013-as és 2016-os rendezvények sikerére építve Magyarország kormánya idén októberben ismét megrendezi a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve ahol ez már nem lehetséges, a hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése lesz – közölték a szervezők hétfőn.

Az október 15. és 17. között a Millenáris parkban tartandó rendezvényre, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, csaknem kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről.

A nemzetközi konferencia meghívottjai között ismét ott vannak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó szakirányú nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői. Ugyanis, emelték ki a szervezők,

„nem csupán hidrológiai kérdéssel állunk szemben, hanem a helyzet kezelése a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából is kihívást jelent”.

Az esemény zárásaként – a válság közelségét is érzékeltetve – egy, a világ minden kormánya és állampolgára számára követendő felhívást fogalmaznak meg.

A magyar vizes cégek is bemutatkoznak

Az előző évekhez képest idén még nagyobb hangsúlyt kap a konferencia részeként megrendezett vízipari szakkiállítás. A magyar vízipar és víztudomány már a vízválság megelőzésén dolgozik, és Magyarország a digitális vízgazdálkodás élvonalában van, ezért a kiállításon olyan – kiemelten a hazai – víziparban tevékenykedő cégek, szervezetek mutatkoznak majd be, amelyek versenyképes, innovatív és környezetbarát technológiákkal jelentős szerepet vállalhatnak szerte a világban a vízipari kihívások megoldásában, sőt, a már jelentkező károk csökkentésében is.

A közleményben rámutattak: míg a 20. században a fosszilis energiakészletek lecsökkenése tűnt a legnagyobb problémának, addig mára az egész világ számára a Föld vízkészletének védelme válik mindinkább aktuálissá és fontossá.

Napjainkban már ugyanis a „globális vízválság küszöbén vagyunk”, hiszen a vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése sok százmillió ember ellátását veszélyezteti.

Kiemelték, hogy a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 logójában a vörös szín vizuálisan is a veszélyre hívja fel a figyelmet. A „Megelőzni a válságot” szlogen célja, hogy a figyelemfelkeltés után ezúttal cselekvésre is buzdítson – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!