Régi vita

2019.08.02. 10:14

Japán sérelmezte az orosz miniszterelnök látogatását a Kuril-szigeteken

Rendkívül sajnálatosnak nevezte pénteken a japán külügyminisztérium Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök látogatását a Tokió által vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken.

A japán külügyminisztérium közleménye szerint az ilyen látogatások sértik a japán nép önérzetét, és felszólította az orosz félt, tegyen konstruktív lépéseket a kétoldalú kapcsolatok javítására.

Medvegyev pénteken érkezett a térségbe, látogatása elemzők szerint hátráltathatja a szigetekkel kapcsolatos orosz-japán párbeszédet.

Ivaja Takesi japán védelmi miniszter májusban bírálta és elfogadhatatlannak nevezte a szavai szerint növekvő orosz katonai jelenlétet a Kuril-szigeteken.

Medvegyev: a Kuril-szigetek orosz föld

A Kuril-szigetek Oroszországhoz tartoznak – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken a Tokió által vitatott hovatartozású Iturup szigeten, válaszul a szigetcsoporton tett látogatása miatt bejelentett japán tiltakozásra.

Mint mondta, a japán fél protestálása „természetesen nem vált ki belőle nyugtalanságot”.

„Ez a mi földünk, amely az Oroszországi Föderáció alanya, ezek a szigetek Szahalin megyéhez tartoznak. Mi okunk lehetne a nyugtalanságra?” – fogalmazott az orosz kormányfő.

Medvegyev rámutatott, hogy az orosz állami tisztségviselők anélkül keresik fel rendszeresen a Kuril-szigeteket és az Oroszországi Föderáció más területeit, hogy más államokkal egyeztetnének, még ha azokkal jó is a viszony, és fejleszteni kívánják velük a baráti kapcsolatokat. Hozzáfűzte, hogy minél több a tiltakozás, talán annál több az ok a szigetek felkeresésére.

Hetven éve tartó vita

A Szovjetunió a második világháború végnapjaiban, több mint 70 évvel ezelőtt foglalta el Japántól a négy Kuril-szigetet, japán szóhasználattal az Északi Területeket. A területszerzést Tokió azóta sem fogadja el, ami miatt azóta sem jött létre békeszerződés az egykori hadviselő felek között.

A Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására, de ez azóta sem történt meg. Az orosz külügyminisztérium azóta többször is leszögezte, hogy kétség sem férhet a szigetek orosz fennhatóságához, amit szerinte a nemzetközi jog is rögzít.

Abe Sindzó 2013 áprilisában tízéves szünetet szakított meg azzal, hogy japán miniszterelnökként Moszkvába látogatott, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét. Azóta intenzívvé vált a legmagasabb szintű párbeszéd, igaz, Putyin többször is értésre adta: Oroszország hajlik ugyan a

kompromisszumkötésre Japánnal, de nem hajlandó a szigeteket „eladni” vagy „elcserélni”.

Vlagyimir Putyin és Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly novemberben, a G20-csoport szingapúri csúcstalálkozóján állapodott meg arról, hogy a két fél aktivizálni fogja a békeszerződésről szóló tárgyalásokat az 1956. október 19-i közös nyilatkozat alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!