incidens

2020.10.12. 12:09

Jogvédők leöntötték piros festékkel az ausztrál miniszterelnök gépkocsiját

A menekültek jogait oltalmazó aktivisták azt követelték, hogy mindnyájuk számára engedélyezzék a beutazást Ausztráliába.

Leöntötték piros festékkel Scott Morrison ausztrál miniszterelnök gépkocsiját hétfőn a menekültek jogait oltalmazó aktivisták – jelentette a helyi média.

Az incidens akkor történt, amikor Morrison látogatást tett a Queenslandi Egyetemen, ahol koronavírus elleni oltást fejlesztenek. Amíg Morrison az épületben volt, néhány tucat tüntető körülvette az egyetemnél parkoló gépkocsiját, és leöntötte piros festékkel. Híradások szerint az incidensben könnyebben megsérült az egyetem egyik biztonsági őre.

A tüntetők követelték „a menekültek kiszabadítását”, valamint azt, hogy mindnyájuk számára engedélyezzék a beutazást Ausztráliába. Ezt személyesen Morrisonnal is akarták közölni, de ő, félbeszakítva az egyetemen tett látogatását, egy másik bejáraton távozott.

Az ausztrál menekültügyi törvények értelmében az ország területére nem léphetnek menekültek és menedékkérők, amíg nem kaptak ausztrál vízumot. 2013 óta több mint háromezer menekültet és menedékkérőt szállították át pápua új-guineai, naurui és karácsony-szigeteki menekültközpontokba. Ott kell megvárniuk a hatóságok döntését, de emberi jogi szervezetek szerint előfordul, hogy olyan esetben is ott tartják őket, amikor a nemzetközi jog szerint ez indokolatlan lenne. A tavalyi év végére kevesebb, mint hatszázan maradtak ott, jogvédők szerint sokan közülük orvosi ellátásra szorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!