nagy a tét

2019.07.24. 14:37

Jól járhatna Skócia, ha kiválna az Egyesült Királyságból

Miután a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelét támogató Boris Johnson lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a skótok „jól felfogott” érdeke az Egyesült Királyságból való kilépés, hiszen Skóciaként újból beléphetnének az Európai Unióba – vélekedett Frank Tibor külpolitikai elemző szerdán az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett: a kiválást segítené, hogy a skótok olajat találtak a partjaiknál, ami viszonylag hirtelen gazdaggá tette a területet. Megjegyezte: az Egyesült Királyságból való kilépésről már volt népszavazás Skóciában, akkor a szavazók 45 százaléka támogatta a kilépést.

Kitért arra is: Nagy-Britanniában megrögzött unióellenes körök vannak, amelyek nem mérték fel a Brexit következményeit, és sok választó a Brexit-szavazás előtt azzal sem volt tisztában, hogy „mi az Európai Unió”. Az angolok évszázadok óta úgynevezett fényes izolációban élnek, nem igazán van rálátásuk az európai politikára; még mindig úgy gondolják, hogy külön birodalomhoz tartoznak, valószínűleg ezért is döntöttek a Brexit mellett – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!