új időpont

2019.03.27. 22:46

Jóváhagyta a londoni alsóház a Brexit halasztását

Az Egyesült Királyság eredetileg pénteken lépett volna ki az Európai Unióból.

Nagy többséggel jóváhagyta szerda éjjel a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztását.

Az Egyesült Királyság eredetileg e héten, pénteken lépett volna ki az Európai Unióból, az alsóház azonban az elmúlt hetekben kétszer is elutasította a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott, az EU-val novemberben megkötött megállapodást.

Theresa May miniszterelnök ezért a múlt héten hivatalosan kezdeményezte az EU-nál a Brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Az EU a múlt heti csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a Brexit-megállapodást, a kilépés május 22-éig – az európai parlamenti választások előtti napig – halasztható.

A Brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a halasztás április 12-éig tart. Addig Londonnak ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon.

E halasztási forgatókönyvet hagyta jóvá az alsóház a szerda éjjeli szavazáson 441:105 arányban.

Másról is szavaztak: a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóházban szerda este.

Az alsóház hétfőn hagyta jóvá azt az indítványt, amelynek alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak – nem kötelező erejű, véleményjelzési céllal – a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért, a ház által azonban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás különböző alternatíváiról.

A szerdai vitanapra beterjesztett nyolc napirendi javaslat a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének lehetővé tételétől az újabb népszavazáson át a Brexit törléséig terjedt.

A javaslatok közül több is indítványozta, hogy az Egyesült Királyság a kilépés után is maradjon szoros, intézményes kapcsolatban az Európai Unióval. Az egyik indítvány szerint London például az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja maradna, és kérné visszavételét az Európai Szabadkereskedelmi Társulásba (EFTA).

A szavazásra felterjesztett nyolc alternatív indítvány közül azonban egyik sem kapott többséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!