növekedés

2017.09.30. 10:13

Jövőre is folytatódhatnak a kedvező gazdasági folyamatok

A kormány az ország versenyképességének megtartására, az államadósság további csökkentésére és a növekedési szint emelésére törekszik – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Idén és jövőre is folytatódhatnak a kedvező gazdasági folyamatok, a kormány az ország versenyképességének megtartására, az államadósság további csökkentésére és – a további béremelések érdekében – a növekedési szint emelésére törekszik – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Az államtitkár a kedvező folyamatokat jelentős részben a tavalyi 6 éves bérmegállapodásnak tulajdonítja. Hozzátette: a tavalyi növekedési adatok azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye nem kizárólag az uniós forrásoknak köszönhető, hiszen – mint fogalmazott – a 2016-ban kifizetett támogatások reálgazdasági hatása még nem érzékelhető.

Hangsúlyozta, hogy az uniós források erősíthetik a gazdasági bővülését, de a növekedés mértékét és fenntarthatóságát a gazdaságpolitika határozza meg.

Banai Péter Benő felidézte, hogy 2014-2016-os időszak program-struktúrájánál a kormány a tartós növekedést, nagyobb termelékenységet és hatékonyságot eredményező közvetlen gazdasági támogatásokat helyezte előtérbe, ezért az összes támogatáson belül 60 százalékos a közvetlen gazdaságfejlesztési célú források aránya.

Az NGM államtitkára a legfontosabb feladatnak többek között a termelékenység növelését, valamint az innovációs képesség javítását tartja, és abban bízik, hogy az ország jövőre ismét javíthatja helyezését a World Economic Forum versenyképességi rangsorában – írta a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!