Ország-világ

2021.05.16. 07:36

Karácsony Gergely szerint nem a valóság, hanem a megrendelő szempontja a fontos

A főpolgármester még tudományos pályafutása idején nyilatkozta azt, hogy a valóság feltárása helyett a megrendelő érdekei az elsődlegesek.

Budapest, 2019. november 6. Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Tegnap jelentette be Karácsony Gergely, hogy részt vesz a baloldal miniszterelnök-jelölti versenyében, azonban a főpolgármester nem mindig rendelkezett politikai ambíciókkal. Még 2007-ben, amikor Karácsony a tudományos életben képzelte el a jövőjét, azt nyilatkozta a Századvég által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, hogy a kutatói munka során a társadalmi valóság feltárása helyett fontosabb a megbízó szempontjainak az érvényesítése – írja a Magyar Nemzet.

„…elsősorban nem az úgynevezett rétegződéskutatással, hanem sokkal inkább életstílus-kutatásokkal foglalkozom. Ezt pedig nem azért teszem, hogy le tudjam írni a nagybetűs VALÓSÁGOT, hanem azért, hogy egy meghatározott szempontból tudjam leírni azt. Ez a meghatározott szempont a megrendelő szempontja.”

Említésre méltó, hogy a főpolgármester családi cége az említett időszakban Gyurcsány Ferenc szocialista–szabaddemokrata kormányától több tíz millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott. A Gyurcsány-körhöz fűződő kapcsolatai a mai napig erősek a főpolgármesternek.

Az egyesült baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje a magyar társadalom kapcsán a saját elképzeléseit tekintette elsődlegesnek, amihez a valóságot akarja hozzáigazítani. Karácsony a tudományos munka kapcsán elmondta:

„Van egy elképzelésem arról, hogy a társadalom milyen, és addig fogom az adatokat gyötörni, amíg alá nem támasztják, amit akarok. Akárki akármit is mond, ez így megy, nagyon jól tudom, nálam biztosan így megy.”

Ez a gondolatmenet felveti a kérdését annak, hogy vajon a baloldali előválasztás során valóban a szavazók döntenek-e a balliberális oldal közös miniszterelnök-jelöltjéről. Ugyanis Karácsony 2007-es gondolatmenete felveti annak a lehetőségét, hogy előtérbe kerülhet az eredmények alternatív értelmezése, esetleg az előválasztás előre eldöntött forgatókönyv szerint megy végbe.

Az elmúlt napokban több kétes történet is napvilágot látott Karácsony Gergely múltjából.

A baloldal miniszterelnök-jelölti pozíciójára készülő Karácsony Gergely a 2018-as választási kampányát hazugsággal indította, ugyanis valótlanul állította, hogy doktori (PhD) fokozata van. A képzést azóta sem fejezte be, többek között a nyelvvizsga hiánya miatt. Emellett a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje a nyelvtudása miatt is kénytelen volt magyarázkodni, mivel azt állította, hogy van nyelvvizsgája, miközben csak egy lektorátusi igazolással rendelkezik angol nyelvből, ami alapján később, élve a megelőlegezett bizalommal, hat éven át adjunktusként taníthatott tudományos cím és nyelvtudás nélkül.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!