Ország-világ

2021.05.23. 15:23

Karácsony Gergely vélt diszlexiával magyarázza hiányos nyelvtudását

Állítólagos gyermekkori, időközben „kinőtt” diszlexiájával magyarázza hiányos angoltudását a főpolgármester és miniszterelnök-jelölt.

Budapest, 2020. október 23. Karácsony Gergely fõpolgármester az 1956-os pesti nõk elõtt tisztelgõ arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Karácsony Gergely a lehetséges gyermekkori diszlexiájáról beszélt a Telexnek adott, kedden megjelenő interjújában – írja a Magyar Nemzet. Különös, hogy a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egyrészt a hiányos angoltudását igyekezett mentegetni az állítólagos részképességzavar felemlegetésével (Karácsonyt nem diagnosztizálták diszlexiával, hanem egyetemistaként az angoltanára gondolta, hogy ez okozza a nyelvtanulási nehézségét), másrészt viszont előnyként igyekezett azt beállítani.

Szavai szerint olyannyira sikerült „kompenzálnia” a diszlexiáját, hogy egyfajta „képolvasási” képességgel pillanatok alatt – a munkatársainál is hamarabb – képes átnézni több tíz oldalas szövegeket, amelyekben a többieknél hamarabb veszi észre a hibákat is.

Karácsony azt is hozzátette, hogy nem hagyományos módon kell tanulnia az angolt, vagyis nem lehetetlen idegen nyelvet elsajátítania, csak máshogy kell azt elvégeznie, mint a legtöbb embernek. Arra már nem tért ki, hogy miért nem tett így, és miért nem szerezte meg a középfokú nyelvvizsgát.

A baloldali miniszterelnök-jelölt tehát két héttel a botránya kirobbanása után most éppen az állítólagos (szavai szerint sosem bizonyított) diszlexiájára hivatkozik azzal kapcsolatban, hogy miért nem beszél semmilyen idegen nyelven.

Jól ismert taktika lehet ez részéről: ismét az áldozati szerepben akarhat tetszelegni. Azt remélheti ettől, hogy majd megsajnálják és ezáltal szimpátiát vált ki

– reagált Karácsony Gergely nyilatkozatára Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Facebook-oldalán. Emlékeztetett: ez már a sokadik magyarázkodás a hazugságspirálba került politikus részéről.

– Korábban Karácsony azt állította, hogy középfokú nyelvvizsgája van, majd kiderült, hogy nincsen, csak egy lektorátusi vizsgája. Azt is mondta már, hogy tökéletesen érti az angolt, majd kiderült, hogy még a legegyszerűbb angol kérdéseket sem érti meg. Ugyancsak hazugságon érték a doktorijával kapcsolatban. Ezek után erősen kérdéses, hogy az újabb magyarázkodás igaz-e! Természetesen ha igaz, akkor az nagyon sajnálatos, hiszen nagyon sok ember szenved a diszlexiától, akik speciális képzést igényelnek – szögezte le Deák Dániel, hozzáfűzve:

Karácsony állítása szerint csak gyerekkorában volt diszlexiája, amelyet kinőtt (ez szakértők szerint egyébként lehetetlen), tehát ez továbbra sem magyarázat arra, hogy a 45 éves politikus az elmúlt évtizedekben miért nem fejlesztette ezeket a képességeit,

miért menekül az egyik hazugságból a másikba.

Borítóképünkön Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!