Járvány

2020.04.07. 20:10

Kásler Miklós: van elég orvos és ápoló a járvány kezeléséhez

Ha tartható a kormányzat határozott és gyors intézkedései nyomán kialakult kedvező járványhelyzet, elegendő humánerőforrással, ápolókkal, orvosokkal, rezidensekkel rendelkezik az ország a vírus leküzdéséhez – jelentette ki Kásler Miklós az M1 keddi műsorában.

Budapest, 2020. március 25. Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertõzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője emlékeztetett: a tárca és háttérintézményei már január 25-én megkezdték a járvány esetére érvényes eljárásrend kidolgozását, egy nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadta a koronavírusra vonatkozó figyelmeztetését.

Ennek az eredménye, hogy

a világ bármely országának adataival összevetve a többi között a fertőzöttek, az intenzív ellátásban részesülők száma tekintetében Magyarországon pozitív a helyzet

- fogalmazott.

Az operatív törzs és a minisztérium mindig a két-három hétre előre prognosztizált helyzetre készül fel. Ez vonatkozik a kórházi rendszer átalakítására, a fertőzöttek ellátására specializálódó osztályok kialakítására, a szükséges védőfelszerelések biztosítására is – közölte a miniszter.

Egyelőre kilenc budapesti, illetve megyei kórházakat jelöltek ki a betegek ellátására, ám ha szükségessé válna, mind a 112 kórházat be tudják vonni a rendszerbe – fűzte hozzá.

Kézikönyv formájában közzétették a járványügyi teendőket, a diagnosztikai és terápiás módszertant, valamint távoktatási anyagokat juttatnak el a rezidenseknek és az intenzív terápiát egyébként nem folytató orvosoknak, valamint folyik a gyakorlati képzésük is – sorolta.

Az egészségügyi világnap alkalmából is nyilatkozó Kásler Miklós megköszönte az egészségügyi dolgozók elhivatott helytállását.

Hangsúlyozta, hogy kormány a rendelkezésére álló eszközökkel támogatni kívánja az ápolókat és a védőnőket. Ennek nyomán 2022-ig a fizetésük több, mint kétszeresére emelkedik, ami azt jelenti, hogy ettől az évtől 2022-ig 72 százalékkal nő.

Ehhez járul hozzá az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 500-ezer forintos külön juttatás – mondta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!