diplomácia

2021.11.12. 23:24

Katar fogja képviselni Afganisztánban az Egyesült Államokat

A megállapodás segíteni fogja, hogy Washington hivatalos kapcsolatba léphessen a tálib kormánnyal.

Az Egyesült Államok és Katar megállapodott abban, hogy az utóbbi fogja képviselni Afganisztánban Washington diplomáciai érdekeit – adta hírül pénteken a Reuters egy amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő közlésére hivatkozva.

A megállapodás segíteni fogja, hogy Washington hivatalos kapcsolatba léphessen a tálib kormánnyal, amelyet ugyanakkor az Egyesült Államok nem ismer el törvényesnek. A szerződés december 31-én lép életbe.

A hír forrásaként említett tisztségviselő közölte azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja Katar fővárosában, Dohában dolgozó részlegét, amelynek feladata a kapcsolattartás a tálibok képviselőivel, ottani politikai irodájukkal, amely már évek óta működik.

Afganisztánban augusztusban a kormány ellen harcoló tálibok átvették a hatalmat, a nyugati országok pedig felszámolták ottani diplomáciai képviseleteiket, és továbbra is vonakodnak elismerni a tálib kormány. A tél közeledtével azonban sok ország kezdi felismerni, hogy kapcsolatba kellene lépnie a tálibokkal, hogy elejét vegyék humanitárius katasztrófának a mélyszegénységbe süllyedt Afganisztánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!