Felfedezés

2017.07.29. 09:30

Kazuárhoz hasonló dinoszauruszt találtak Kínában

Egy eddig ismeretlen, a fején hatalmas taréjjal rendelkező, a kazuárhoz hasonlóan tollas dinoszauruszfaj maradványait találták meg Kínában, a felfedezésről a Scientific Reports című tudományos szaklap számolt be.

Az állat, amely a Corythoraptor jacobsi nevet kapta, Kína délkeleti részén élhetett a 100-66 millió évvel ezelőtti krétakor végén, röviddel a dinoszauruszok kihalása előtt. A kutatók szerint legalább nyolcéves volt, amikor elpusztult, de még nem volt teljesen kifejlett egyed.

Az állat feje, és a feje búbján lévő 15 centiméteres taréj nagy hasonlóságot mutat az Ausztráliában ma is élő kazuárokéval. Mivel a két állatfaj taréjának az alakja nagyon hasonló, a kutatók következtetéseket vonhatnak le belőle arra vonatkozóan, hogyan és mire használta azt az állat 66 millió éve. A leletek alapján arra következtetnek, hogy a dinoszaurusz, amely az 1,6 méteres magasságot is elérhette, hasonló életmódot folytatott, mint a modern kazuárok, például az Ausztráliában és Új-Guineán honos északi kazuár (Casuarius unappendiculatus) – idézi Lü Csün-csangot, a Kínai Geológiai Tudományos Akadémia intézetének professzorát a Live Science tudományos portál.

A kutatók az oviraptoridok – óriási, madárszerű dinoszauruszok – családjába tartozó élőlény maradványait Kancsouban találták meg 2013-ban. A leletek remek állapotban voltak: csaknem teljes csontvázra bukkantak. A koponya és az alsó állkapocs segítségével állapították meg, hogy az állat fiatal felnőttként, legalább 8 évesen pusztult el. Karmokban végződő tollas kezeivel valószínűleg gyíkokra és kisebb dinoszauruszokra vadászott. Taréjának a tudósok szerint több funkciója is lehetett: egyrészt díszként szolgálhatott, de kommunikációs szerepe is lehetett, a párzási időszakban jelezte a dinoszaurusz fizikai állapotát.

A példány a Liaoning tartományban lévő Csincsou Paleontológiai Múzeumban kapott helyet.

A felfedezését bemutató tanulmányt csütörtökön közölte online kiadásában a Scientific Reports című tudományos lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!