egyértelmű előnyök

2021.09.07. 12:49

Kedvező változásokat hoz az új rendelet az egészségügyi finanszírozásban

A tényleges felméréseken alapuló finanszírozási rendszer csökkenti a kórházak terheit, és kiegyensúlyozottabbá válik a gyógyító tevékenységek eloszlása az intézmények között.

További kedvező változásokat eredményez az egészségügyi finanszírozás rendszerében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kidolgozott új rendelet – közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A rendelet révén lehető lesz a kiterjedten gyógyszerrezisztens betegségek napidíjjal történő finanszírozása, aminek azért van jelentősége, mert ezen betegségek terápiája akár kétszáz napig is elhúzódhat – írták.

A kormányrendelet kibővíti az otthoni mesterséges, úgynevezett parentális (infúzión keresztül, közvetlenül a vérbe juttatott) tápláláshoz kapcsolódó juttatások körét. Ezentúl az egészségügyi szolgáltató, függetlenül attól, hogy mennyi ilyen ellátást végez, megkapja a finanszírozási díj teljes összegét – közölték.

A rendelet révén finanszírozhatóvá válnak a fejlett sugárterápiás módszerek és az új tumormarker, valamint az új, daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok – tudatták.

Támogatottá válnak a gyermekszívsebészeti ellátások, a tartós inkontinenciában szenvedőknél a műsphincter (szilikonpumpa) eszköz beültetése. A nehezebben ellátható esetekben is rendeződik az agyi érelzáródáson, agyvérzésen átesett betegek kivizsgálásának finanszírozása, valamint bővül az egynapos ellátás keretében végezhető műtétek köre – írták.

A „tényleges felméréseken” alapuló finanszírozási rendszer csökkenti a kórházak terheit, és kiegyensúlyozottabbá válik a gyógyító tevékenységek eloszlása az intézmények között. Ezek az előnyök azt is garantálják, hogy a betegek még szélesebb körben részesülnek a megfelelő kezelésben – tette hozzá a tárca.

A kormány az ország egészségügyi helyzetének folyamatos javulása érdekében számos olyan intézkedést hoz, amely tartós egészségügyi hatásokat eredményez. Az egészségügyi szakellátás fontos alappillére, hogy megvalósuljon a tényleges felméréseken alapuló finanszírozási rendszer – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!