kiderült

2018.01.19. 19:00

Kelet-Ukrajnában szállt fel a migránsokat szállító repülő

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megerősítette, hogy Ukrajnában szállt fel az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában – tette közzé oldalán a www.karpathir.com.

„Tényleg megtörtént az eset, a repülőgép az ukrán-magyar határtól távol eső régióban szállt fel” – nyilatkozta az Ukrinform hírügynökségnek Oleg Szlobodjan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője a kárpátaljai magyar hírportál tudósítása szerint.

A szóvivő elmondta, az ukrán határőrségnél észlelték a Magyarország felé tartó An-2-es típusú repülőgépet, ám szavai szerint nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel meg tudnának állítani egy, az ukrán légteret átszelő légi járművet. Oleg Szlobodjan kiemelte, a magyar hatóságokkal szorosan együttműködve dolgoznak az ügy részleteinek felderítésén, a repülőgép tulajdonosának – aki avdijivkai (Donyeck megye) lakcímen van bejelentve – adatait már átadták az illetékes hatóságoknak.

Hozzátette:

vizsgálják, hogy a tulajdonosnak lehetett-e köze a nem éppen hétköznapi embercsempészéshez, valamint azt is, hogy az illetékes szervek miért nem reagáltak kellően a határőrség riasztására.

Az ukrán lajstromjelű An-2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A rendőrök a terep átkutatása után tizenegy migránst találtak; nyolc vietnamit a község templomkertjében, három afgánt pedig egy helyközi autóbuszjáraton fogtak el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.

A repülőgép pilótáját jelenleg is keresi a rendőrség.

Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték. A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint az ukrán határőrség munkatársainak adták át péntek délután a beregsurányi magyar-ukrán határátkelőhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!