szebb lesz, jobb lesz

2021.04.22. 07:04

Készül az SZFE új campusának a terve

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen fenntartóváltás történt, az állami gyeplőt, amit sérelmezni szoktak, megszüntették – foglalta össze az elmúlt majdnem egy évben történteket Palkovics László. A miniszter szerint az egyetem megmutatja azt a fajta színházművészetet is, amit Vidnyánszky Attila képvisel, és nem csak azt, amit Ascher Tamás.

„Nem felel meg a valóságnak, hogy én mondtam le a Karsai Györggyel történő szerdai vitát” – mondta tegnap Stumpf István, a felsőoktatás modellváltásáért felelős kormánybiztos annak kapcsán, hogy a baloldali portálok és az SZFE HÖK azt állították: a kormánybiztos mondta le a találkozót az egyetem egykori tanárával azért, mert Vidnyánszky Attila meghívásától tette függővé a megjelenését. Stumpf István hozzátette:

a legelejétől kezdve nyitottan állt a felkéréshez és szívesen vállalta a vitát, ám kedden 22 óra 24 perckor tájékoztatták a szervezők arról, hogy az esemény elmarad.

„Én azzal a javaslattal éltem, hogy az eredeti programhoz híven az SZFE vezetése is képviseltesse magát a fórumon, ha már az egyetemi autonómiáról a demokratikus vitakultúra keretein belül beszélünk. Nem kötöttem Vidnyánszky Attila meghívásához a részvételemet és a szereplést sem mondtam le, ez egyértelműen ferdítés” – tette hozzá a kormánybiztos.

Palkovics László is nyilatkozott tegnap az SZFE modellváltásával kapcsolatban. Az Atv.hu-nak azt mondta, fenntartóváltás történt, az állami gyeplőt, amit sérelmezni szoktak, megszüntették. Felhívta a figyelmet, hogy

hárommilliárd forinttal megemelték az egyetem költségvetését, és készül az új campusukra vonatkozó harmincmilliárdos terv, ezt a kormány támogatja.

„Méltatlan, nyomorúságos, lepukkant épületekből és tantermekből jó körülmények közé kerülnek jobb finanszírozással. Megmutatjuk azt a fajta színházművészetet is, amit Vidnyánszky Attila képvisel, és nem csak azt, amit Ascher Tamás. Miért baj ez?” – tette fel a kérdést a miniszter.

Ascher Tamás rendezőt a Magyar Nemzet is elérte, ám felvetésükre, miszerint a lap birtokába került dokumentumok szerint súlyos mulasztásokat és törvénysértéseket is elkövetett az SZFE előző vezetése,

„Ne etesd a trollt!” megjegyzéssel reagált.

Szerinte az ügy „fel van habozva”, és puszta kommunikációs stratégiának nevezte a nyilvánosságra hozatalát azoknak a dokumentumoknak, amelyekből kiderül többek között, hogy nem vezették a hallgatók törzslapjait, a tanárok személyi anyagairól szóló nyilvántartást, és számos esetben nem vagy csak papíralapon rögzítettek bizonyos tanórákat.

Ascher Tamás közölte: ő 2014-ig töltötte be az egyetemi rektori pozíciót, így a dokumentumokról nem kívánt nyilatkozni, azonban az egyetemről beszámoló jobboldali sajtóorgánumokról nyilatkozott.

„Ha a dokumentum igaz is lenne, a mulasztások biztos nem az én időmben történtek, de erről azt feltételezem, hogy most afféle csúsztatásról van szó. Valami sokkal nagyobb drámának van feltüntetve, ami esetleg puszta adminisztrációs hiba” – állította az egykori intézetvezető.

A dokumentumokkal kapcsolatban keresték Upor László egykori rektorhelyettest és Csernai Mihályt, az egyetem hallgatói önkormányzatának egykori elnökét is, azonban lapzártáig nem érték el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!