Egészségre ártalmas

2019.06.20. 21:58

Két hatóság is feljelentést tett az MMS-cseppek forgalmazása miatt

Az OGYÉI gyógyszerhamisítás gyanúja miatt, az NNK pedig méreggel való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is büntetőfeljelentés tett az emberi szervezetre rendkívül ártalmas, úgynevezett MMS-cseppek forgalmazásával kapcsolatban.

A témában tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elhangzott: az OGYÉI gyógyszerhamisítás bűntett gyanúja miatt, az NNK pedig méreggel való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést.

Müller Cecília országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy

súlyos egészségkárosodást okozhatnak a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS (Miracle Mineral Solution, illetve Miracle Mineral Supplement) néven forgalmazott cseppek.

Hozzátette: a készítménnyel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki riasztást, és legalább 18 ország esetében tudnak a szer használatához kötődő káros hatásokról, azonban Magyarországon egyelőre nincs tudomásuk a csepp okozta megbetegedésről.

Kiemelte, hogy

az NNK tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, a sürgősségi ellátóhelyeket és a háziorvosi szolgálatokat az MMS-cseppek okozta mérgezéses tünetekről. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a „csodaszerként” hirdetett terméket széles körben forgalmazzák, több weblapon fellelhető, többféle elnevezéssel.

Deim Szilvia, az NNK kémiai biztonsági főosztályának vezetője elmondta, a forgalmazott termék a nátrium-klorit 28 százalékos – egyes esetekben 25 százalékos – oldata, amit egy úgynevezett aktiváló szerrel – citromsav, sósav, limesav – együtt kínálnak megvételre.

A terméket árusítók állítása szerint az MMS-cseppet és az aktiváló folyadékot együttesen kell alkalmazni, amelyek reakcióba lépésével klór-dioxid (ClO2) keletkezik, amit a szer hatóanyagának állítanak be.

A klór-dioxidnak számos – de tudományosan semmilyen formában nem alátámasztott – gyógyhatást tulajdonítanak a forgalmazók, így ajánlják daganatos megbetegedések ellen, HIV-fertőzés kezelésére, szívbetegségek ellen – mondta el a szakember.

Deim Szilvia azonban hangsúlyozta, a klór-dioxid oxidáló hatása nem a szervezetben megy végbe, a szert felületfertőtlenítő szerként alkalmazzák. A reakcióidő is rövid – mondta -, így gyakorlatilag a szert bevevő „csak” nátrium-kloritot visz be a szervezetébe, de mindkét szer súlyos egészségügyi hatással bír.

A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő – mondta el Deim Szilvia.

A tisztifőorvos ehhez kapcsolódóan közölte, a nátrium-klorit és a klór-dioxid erős oxidálószer, és bevételük után a nyálkahártyát irritálják maró hatásukkal. Ezek a vegyületek súlyos hemolízist, vagyis a vörösvértestek szétesését, vesekárosodást okoznak, gátolják az enzimek működését.

Müller Cecília hangsúlyozta,

a tünetek között jelen van a folyamatos, erős hányás, alhasi görcsök lépnek fel, hasmenés, ugyanakkor a cseppeket forgalmazók ezen tünetek egy részét a szer hatásának tulajdonítják, egyfajta „természetes mellékhatásként”.

Ez – mint mondta – különösen megtévesztő, ezért sokan nem fordulnak azonnal orvoshoz a tünetek jelentkezésekor, vagy nem függesztik fel a szer szedését.

Jelezte, a cseppek mennyiségének emelése akár halált is okozhat.

Raffay Bálint, az OGYÉI jogi főigazgató-helyettese elmondta, mivel a cseppeknek gyógyhatást tulajdonítanak a hirdetők, erre a készítményre a gyógyszerjog szabályai vonatkoznak.

Közölte, mivel a nátrium-klorit és a klór-dioxid Magyarországon nem engedélyezett gyógyszernek minősül, feljelentést tettek a rendőrségen. A hamis, hamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer forgalmazása bűncselekmény, amelyért alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A gyógyszerhatóság ezzel együtt az érintett domain üzemeltetőit felszólította, hogy szedjék le a terméket a honlapokról, illetve tegyék elérhetetlenné azokat a webhelyeket, ahol ezek a készítmények megjelennek – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!