csak egy szó kell

2017.08.15. 06:34

Kim Dzsong Un kezében a háború kulcsa

Észak-Korea diktátorát tájékoztatták a hadserege által kidolgozott tervekről, amelyek a guami amerikai támaszpontra mérnének rakétacsapást – jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A phenjani rezsim vezetője úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

Az észak-koreai vezető országa rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor aláhúzta, kész elrendelni a támadást, s úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok már érzi a „hurkot a nyaka körül”, amit saját háborús csörtéje váltott ki. Hangsúlyozta: a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak „józanul mérlegeljék mit nyerhetnek és mit veszthetnek”.

Az Egyesült Államoknak, amely elsőként telepített nukleáris fegyvereket Észak-Korea közelébe, elsőként kell meghoznia a helyes döntést, és tettekkel igazolnia, hogy enyhíteni szeretne a Koreai-félszigeten kialakult feszültségeken, illetve el akar kerülni egy veszélyes katonai összecsapást – hangoztatta Kim Dzsong Un. Egyben azt is követelte, hogy Washington hagyjon fel az „arrogáns provokációkkal” és az „egyoldalú követelésekkel”.

Amerika megpróbálja oldani a feszültséget

Az Egyesült Államok nem akar az észak-koreai népnek újabb szenvedést okozni, derül ki James Mattis amerikai védelmi miniszter és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezető hétfői közös véleménycikkéből. Arról írtak, hogy Amerika nem akar katonákat állomásoztatni Észak-Koreában, és nem akar rendszerváltást sem, így fogalmaztak: az észak-koreai nép „már eddig is sokat szenvedett, s nem szabad összekeverni az ellenséges phenjani rezsimmel”.

Egyúttal Kínának is üzentek, amikor azt írták, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak nem áll érdekében Korea felgyorsított újraegyesítése.

Mattis és Tillerson megjegyezte ugyanakkor: „nem reális” Kínának az a kérése, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea ne telepítse a THAAD rakétavédelmi rendszert, ez ugyanis szerintük „nem jelent veszélyt” Kínára.

„Az Egyesült Államok tárgyalni akar Phenjannal, – írják – de – tekintettel Észak-Korea tárgyalásokon hosszú idő óta tanúsított tisztességtelenségére és a nemzetközi egyezmények ismételt megsértésére -, az észak-koreai rezsimen a sor, hogy jelezze óhaját a jóhiszemű tárgyalásokra”. Hangsúlyozták, hogy e szándékra komoly jelzés lenne a provokatív fenyegetések, nukleáris kísérletek, rakéta-felbocsátások és más fegyverkísérletek azonnali beszüntetése.

Dél-Korea visszaültetné Phenjant a tárgyalóasztalhoz

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút – jelentette ki kedden a dél-koreai elnök televízióban közvetített beszédében, amelyet országának az 1910 és 1945 közötti japán uralom alól történt felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott.

Mun Dzse In ugyanakkor arra sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalósztalhoz. Hangsúlyozta: a Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését.

Az észak-koreai kormányhoz fordulva Mun Dzse In kiemelte: nemzetközi együttműködés és együttélés hiányában a gazdasági fejlődés lehetetlen. Úgy fogalmazott, hogy sötét jövő és nemzetközi izoláció várja Phenjant, amennyiben nem tér le eddigi útjáról.

A dél-koreai vezető szerint Phenjan nukleáris programjának befagyasztása jelenthetné az észak-koreai válság megoldásának kezdetét.

Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikus rakéta indítását Guam irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!